Mantelzorg

Als mantelzorger zorgt u voor uw partner, een familielid of iemand uit uw naaste omgeving als die hulp nodig heeft. Of als jongere help je jouw zieke vader of moeder of je gehandicapte broer of zus. Mantelzorg komt voor in alle mogelijke situaties.

Hoe verschillend mantelzorgers ook zijn, ze hebben 1 ding met elkaar gemeen: mantelzorgers zorgen vaak al jarenlang en onbetaald voor iemand anders. 

1 op de 3 Nederlanders is mantelzorger. Veel mantelzorgers doen dat gewoon, want je naaste laat je nu eenmaal niet in de kou staan. Maar tegelijkertijd kan mantelzorg ook erg zwaar zijn. Zeker als iemand mantelzorg moeten combineren met werk en (eigen) gezin. 

Mantelzorgcompliment

Jaarlijks waarderen we onze mantelzorg met een bloemetje een een mantelzorgcompliment. Het bloemetje wordt door de SMWO verzorgd. Aanvragen voor het mantelzorgcompliment kunnen in de laatste maanden van het jaar bij de gemeente worden ingediend.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen soms ook zelf wel wat ondersteuning gebruiken. Via de 3-minutencheck kunt u inzicht krijgen of u te zwaar belast bent.

Voor mantelzorgers zijn er verschillende mogelijkheden voor ondersteuning. Gemeente Schouwen-Duiveland biedt onder andere dagbesteding, logeeropvang voor degene die mantelzorg krijgt. Verder zijn er ook mogelijkheden voor niet-alledaagse oplossingen. Dat kan via het Ondersteuningsfonds mantelzorg.

Mantelzorg door jongeren

Ook jongeren (tot 24 jaar) kunnen al op jonge leeftijd voor iemand moeten zorgen. Bijvoorbeeld als iemand binnen het gezin chronisch ziek is of een lichamelijke of psychische beperking heeft.

Mantelzorger zijn heeft veel invloed op het leven van een jonger iemand. Kijk voor meer info en tips op vanzelfsprekendjmz.nl of jong-zorgen.nl.