Mantelzorg

1 op de 3 Nederlanders is mantelzorger. Veel mantelzorgers doen dat gewoon. Want je  laat iemand waar je om geeft niet in de kou staan. Maar mantelzorg kan ook erg zwaar zijn. Zeker als je naast de zorg voor een ander ook moet werken en voor je eigen gezin moet zorgen.

Mantelzorgcompliment

Daarom vinden we het belangrijk om mantelzorgers in het zonnetje te zetten.
Dit doen we met een bloemetje en een mantelzorgcompliment. Het SMWO zorgt dat mantelzorgers een bloemetje krijgen.

Wilt u het mantelzorgcompliment aanvragen?
Dat kan vanaf vrijdag 10 november tot en met zondag 10 december 2023 via de pagina 'Mantelzorgcompliment'. Let op: u kunt deze pagina vanaf 10 november bekijken.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Soms kan een mantelzorger zelf ook wat hulp of ondersteuning gebruiken. Met de 3-minutencheck (pdf, 174 KB) kunt u zien of het soms wat te zwaar voor u is.

Voor mantelzorgers zijn er verschillende mogelijkheden voor ondersteuning. Daarom is er onder andere dagbesteding of een logeerplek voor persoon die mantelzorg krijgt. zijn er ook mogelijkheden voor niet-alledaagse oplossingen. Deze kunt u vinden op het Ondersteuningsfonds mantelzorg.

Mantelzorg door jongeren

Ook jongeren moeten soms al op jonge leeftijd voor iemand  zorgen. Bijvoorbeeld als iemand binnen het gezin erg ziek is of een lichamelijke of psychische beperking heeft.

Mantelzorger zijn heeft veel invloed op het leven van jongeren. Kijk voor meer info en tips op jong-zorgen.nl.