Hulp bij wonen en het huishouden

U wilt zo lang mogelijk zelfstandig wonen en zelf uw huishouden doen. Door leeftijd, ziekte of een beperking kan het nodig zijn dat u hierbij hulp nodig hebt.

Wie kan mij helpen?

Vaak willen mensen in uw omgeving helpen. Denk aan uw partner of inwonende kinderen. Wanneer zij volwassen zijn, kunnen zij taken in het huishouden van u overnemen of u helpen met het maken van kleine aanpassingen in uw woning. Maar ook andere familieleden, vrienden en buren kunnen misschien wat voor u betekenen.

Kan iemand met mij meedenken?

Hebt u niemand in uw omgeving die u kan helpen met een vraag? Dan zijn er cliëntondersteuners/meedenkers die u kunnen ondersteunen. Klik voor meer informatie op de pagina Cliëntondersteuner.

Wat verwachten wij van u?

Een aantal dingen kunt u in uw eigen woning veranderen, om langer zelfstandig te blijven wonen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Drempels in huis weghalen.
  • Een drempelhulp bij de voor- en achterdeur, om hoogteverschil kleiner te maken.
  • Een verhoogd toilet of toilet verhoger aanbrengen, zodat u gemakkelijker kan opstaan.
  • Het plaatsen van (wand)beugels bij de douche en het toilet.
  • Een douchestoel (losstaand of aan de wand), om veilig te blijven douchen.
  • Het aanbrengen van een tweede trapleuning, voor meer steun.
  • Misschien kan u beneden slapen, zodat u de trap niet op en af hoeft.
  • Een deurbel met videocamera, zodat u kan zien wie er voor de deur staat.
  • Personenalarmering, die u kan inschakelen wanneer u dringend hulp nodig heeft.
  • Het onderhoudsvrij maken van uw tuin.

Het kan ook zijn dat uw woning niet goed aan te passen is. Het is belangrijk dat u hier op tijd over nadenkt en u eventueel inschrijft voor een levensloopbestendige woning. Voor meer informatie over huurwoningen kijk dan op Zuidwestwonen.

Wanneer het steeds moeilijker voor u wordt om het huishouden zelfstandig te kunnen doen, kan u een particuliere hulp inschakelen. Particuliere hulp kan u bijvoorbeeld vinden door navraag te doen bij uw familie, een briefje op te hangen bij de supermarkt, maar ook via websites als:

Daarnaast kan u ervoor zorgen dat uw woning makkelijker schoon te houden is. U kan hierbij denken aan het verwijderen van kleden en losliggende snoeren, maar ook aan een robotstofzuiger of een glazenwasser. Meer informatie vindt u op Veilig en schoon wonen.

Wij verwachten dat u dit eerst probeert, voordat u een melding maakt bij de gemeente.

Hebt u hulp nodig met uw vraag?

Wanneer het u niet lukt om uw vraag zelfstandig op te lossen, kunt u een melding maken bij de gemeente. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag het ook voor u doen. Bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger. Meer informatie over het maken van een melding vindt u op de pagina Aanmelden voor Wmo ondersteuning​​​.