Hulp bij wonen en het huishouden

U wilt zo lang mogelijk zelfstandig wonen en zelf uw huishouden doen. Door leeftijd, ziekte of een beperking kan het nodig zijn dat u hierbij hulp nodig hebt.

Vaak willen mensen in uw omgeving helpen

Denk aan uw partner of inwonende kinderen. Wanneer zij volwassen zijn, kunnen zij taken in het huishouden van u overnemen of u helpen met het maken van kleine aanpassingen in uw woning. Maar ook andere familieleden, vrienden en buren kunnen misschien wat voor u betekenen.

Meedenkers

Heeft u niemand in uw omgeving die u kan helpen met een vraag dan zijn er cliëntondersteuners/meedenkers die u kunnen ondersteunen met uw vraag. Klik voor meer informatie op de pagina Cliëntondersteuner.

Wat verwachten wij van u?

Een aantal dingen kan u in uw eigen woning veranderen, om langer zelfstandig te blijven wonen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Drempels in huis weghalen;
  • Een drempelhulp bij de voor- en achterdeur, om hoogteverschil kleiner te maken;
  • Een verhoogd toilet of toilet verhoger aanbrengen, zodat u gemakkelijker kan opstaan;
  • Het plaatsen van (wand)beugels bij de douche en het toilet;
  • Een douchestoel (losstaand of aan de wand), om veilig te blijven douchen;
  • Het aanbrengen van een tweede trapleuning, voor meer steun;
  • Misschien kan u beneden slapen, zodat u de trap niet op en af hoeft;
  • Een deurbel met videocamera, zodat u kan zien wie er voor de deur staat;
  • Personenalarmering, die u kan inschakelen wanneer u dringend hulp nodig heeft;
  • Het onderhoudsvrij maken van uw tuin.

Het kan ook zijn dat uw woning niet goed aan te passen is. Het is belangrijk dat u hier op tijd over nadenkt en u eventueel inschrijft voor een levensloopbestendige woning. Voor meer informatie over huurwoningen kijk dan op Zuidwestwonen.

Wanneer het steeds moeilijker voor u wordt om het huishouden zelfstandig te kunnen doen, kan u een particuliere hulp inschakelen. Particuliere hulp kan u bijvoorbeeld vinden door navraag te doen bij uw familie, een briefje op te hangen bij de supermarkt, maar ook via websites als:

Daarnaast kan u ervoor zorgen dat uw woning makkelijker schoon te houden is. U kan hierbij denken aan het verwijderen van kleden en losliggende snoeren, maar ook aan een robotstofzuiger of een glazenwasser. Meer informatie vindt u op Veilig en schoon wonen.

Wij verwachten dat u dit eerst probeert, voordat u een melding maakt bij de gemeente.

U heeft hulp nodig met uw vraag

Wanneer het u niet lukt om uw vraag zelfstandig op te lossen kan u een melding maken bij de gemeente. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag het ook voor u doen. Bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger. Meer informatie over het maken van een melding vindt u op de pagina Aanmelden voor Wmo ondersteuning​​​.