Hulp bij verplaatsen in en rond het huis

U wilt zo lang mogelijk zelfstandig wonen en mobiel blijven. Door leeftijd, ziekte of een beperking kan het nodig zijn dat u hierbij hulp nodig hebt.

Vaak willen mensen in uw omgeving helpen

Denk aan uw partner of inwonende kinderen. Wanneer zij volwassen zijn, kunnen zij taken van u overnemen of u helpen met het maken van kleine aanpassingen in uw woning zodat u zich veilig in huis kan bewegen. Maar ook andere familieleden, vrienden en buren kunnen misschien wat voor u betekenen. Misschien kunt u gebruikmaken van diensten in de buurt. Zo kunt u bij steeds meer supermarkten online boodschappen bestellen en laten bezorgen. Ook zijn er vaak vrijwilligersorganisaties die u kunnen helpen.

Meedenkers

Heeft u niemand in uw omgeving die u kan helpen met een vraag dan zijn er cliƫntondersteuners/meedenkers die u kunnen ondersteunen met uw vraag. Kijk voor meer informatie op de pagina Cliƫntondersteuner.

Wat verwachten wij van u?

Een aantal dingen kan u in uw eigen woning veranderen, zodat u zich veilig kan bewegen in huis. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Drempels in huis weghalen;
  • Een drempelhulp bij de voor- en achterdeur, om hoogteverschil kleiner te maken;
  • Het aanbrengen van een tweede trapleuning, voor meer steun;
  • Een deurbel met videocamera, zodat u kan zien wie er voor de deur staat;
  • Het onderhoudsvrij maken van uw tuin.

Het kan ook zijn dat uw woning niet goed aan te passen is. Het is belangrijk dat u hier op tijd over nadenkt en u eventueel inschrijft voor een levensloopbestendige woning bij Zuidwestwonen.

Hulpmiddelen

Wanneer het steeds moeilijker voor u wordt om zich te verplaatsen in en rond uw woning, dan kunt u ook hulpmiddelen aanschaffen die ondersteunen bij het verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een stok, een rollator of tussentreden voor de trap.

Heeft u voor korte tijd een rolstoel nodig?

Dan kunt u een rolstoel lenen bij een thuiszorgwinkel. Kijk op Medipoint.nl voor de thuiszorgwinkel in uw buurt. De keuze aan rolstoelen is groot: van handbewogen tot elektrisch. Er zijn ook speciale rolstoelen om mee te sporten. Met een rolstoel moet u zich, zelfstandig of met hulp, in en rond uw huis kunnen bewegen.

Heeft u voor een langere periode een rolstoel nodig?

Dan kunt u direct contact opnemen met de firma Medipoint, telefoonnummer 088 -1020100. Meer informatie kunt u vinden op de website van Medipoint.

U heeft hulp nodig met uw vraag

Wanneer het u niet lukt om uw vraag zelfstandig op te lossen kunt u een melding maken bij de gemeente. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag het ook voor u doen. Bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger. Meer informatie over het maken van een melding vindt u op de pagina Aanmelden voor Wmo ondersteuning.