Algemene voorzieningen en ergotherapie
U wilt zo lang mogelijk zelfstandig wonen en zelf regie voeren. Door leeftijd, ziekte of een beperking kan het nodig zijn dat u hierbij hulp nodig hebt.
Vaak willen mensen in uw omgeving helpen
Denk aan uw partner of inwonende kinderen. Wanneer zij volwassen zijn, kunnen zij taken in het huishouden van u overnemen of u helpen met het maken van kleine aanpassingen in uw woning. Maar ook andere familieleden, vrienden en buren kunnen misschien wat voor u betekenen.
Veel hulpmiddelen zijn verkrijgbaar en beschikbaar voor iedereen
In veel winkels zijn tegenwoordig hulpmiddelen verkrijgbaar om zelfstandig wonen makkelijker te maken. Deze hulpmiddelen vindt u bij doe-het-zelfwinkels maar ook de plaatselijke supermarkten. Online is het aanbod vaak nog groter.
Meedenkers
Heeft u niemand in uw omgeving die u kan helpen met een vraag dan zijn er cliëntondersteuners/meedenkers die u kunnen ondersteunen met uw vraag. Klik voor meer informatie op de pagina Cliëntondersteuner.
Ondersteuning van een ergotherapeut
Een ergotherapeut helpt mensen die – door lichamelijke of psychische beperkingen – problemen hebben bij het uitvoeren van hun dagelijkse handelingen. De ergotherapeut kijkt samen wat u belangrijk vindt en zoekt naar mogelijkheden en aanpassingen.
U kunt zelf contact opnemen met een ergotherapeut. Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeraars.
Wat verwachten wij van u?
Om langer zelfstandig en veilig te blijven wonen kunt u woning aanpassingen doen of gebruikmaken van algemene voorzieningen zoals:
- Drempels in huis weghalen;
- Een drempelhulp bij de voor- en achterdeur, om hoogteverschil kleiner te maken;
- Een verhoogd toilet of toilet verhoger aanbrengen, zodat u gemakkelijker kan opstaan;
- Het plaatsen van (wand)beugels bij de douche en het toilet;
- Een douchestoel (losstaand of aan de wand), om veilig te blijven douchen;
- Het aanbrengen van een tweede trapleuning, voor meer steun;
- Misschien kan u beneden slapen, zodat u de trap niet op en af hoeft;
- Een deurbel met videocamera, zodat u kan zien wie er voor de deur staat; Personenalarmering, die u kan inschakelen wanneer u dringend hulp nodig heeft;
- Het onderhoudsvrij maken van uw tuin.
- Wanneer het steeds moeilijker voor u wordt om het huishouden zelfstandig te kunnen doen, kan u een particuliere hulp in schakelen. Particuliere hulp kan u bijvoorbeeld vinden door navraag te doen bij uw familie, een briefje op te hangen bij de supermarkt, maar ook via websites als: dewittewerkster.nl(Verwijst naar een externe website) of particuliere schoonmaak organisaties;
- Het postcafé;
- Thuis in je dorpshuis.
Daarnaast kan u ervoor zorgen dat uw woning makkelijker schoon te houden is. U kan hierbij denken aan het verwijderen van kleden en losliggende snoeren, maar ook aan een robotstofzuiger of glazenwasser. Kijk voor meer informatie op de pagina Veilig & Schoon.
U heeft hulp nodig met uw vraag
Wanneer het u niet lukt om uw vraag zelfstandig op te lossen kunt u een melding maken bij de gemeente. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag het ook voor u doen. Bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger. Kijk voor meer informatie over het maken van een melding op de pagina Aanmelden voor Wmo ondersteuning.