Veelgestelde vragen en antwoorden kleine wooneenheid (KWE) in Zierikzee
Vluchtelingen zijn mensen die door oorlog of andere redenen bang zijn voor hun leven en asiel aanvragen in ons land. Vluchtelingen die asiel aanvragen zijn asielzoekers. Zij worden tijdens de behandeling van hun asielaanvraag opgevangen in asielzoekerscentra (azc’s). Zodra zij een verblijfstatus krijgen in Nederland worden ze statushouders genoemd. Vanaf dat moment hebben ze ook recht op een woning in Nederland.
De jongeren die in de kleine wooneenheid (KWE) komen te wonen, hebben allemaal een verblijfsstatus en zijn dus statushouder.
Nidos voert als onafhankelijke (gezins-)voogdijinstelling, op grond van de wet, de voogdijtaak uit voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers). Nidos is verantwoordelijk voor de plaatsing van amv’ers bij opvanggezinnen of kleinschalige opvangplekken. De dagelijkse zorg van jonge statushouders is in onze gemeente uitbesteed aan Alleen Samen Zorg.
Zorgorganisatie Alleen Samen Zorg(Verwijst naar een externe website) begeleidt de jongeren in de kleine wooneenheid (KWE). Alleen Samen Zorg is ook verantwoordelijk voor het beheer van de locatie.
Alleen Samen Zorg is een organisatie die op een duurzame wijze een positieve bijdrage wil leveren binnen de huidige maatschappij. Zij biedt jongeren de gelegenheid te werken aan een vruchtbare toekomst waarin zij zich op persoonlijk en maatschappelijk vlak kunnen ontplooien. Zij nemen de opvoedkundige taak op zich en proberen daarin de jongeren zelfredzamer te maken. Dit doen zij door naast de jongeren te staan, vrijdenkend te zijn (in kansen denken), onbevooroordeeld en betrokken te zijn. Het begeleidingsteam bestaat onder andere uit zorgprofessionals die ervaringsdeskundig zijn op het gebied van opgroeien in 2 culturen.
Een kleine wooneenheid (KWE) is een huis waar 3 tot 6 jongeren, in de leeftijd tot 21 jaar, bij elkaar wonen. De jongeren die in een KWE wonen zijn al redelijk zelfstandig, maar nog niet genoeg om helemaal zelfstandig te kunnen wonen. Gedurende de week is een mentor aanwezig die hen begeleidt en helpt met die dingen die zij nog moeten leren. Bijvoorbeeld het omgaan met geld en het nakomen van afspraken. Zaken die nodig zijn om als je 18 bent, helemaal zelfstandig te kunnen functioneren.
De kleine wooneenheid (KWE) aan de Kluutstraat is bedoeld als doorstroomlocatie van de Victoriakliniek in Zierikzee. De jonge statushouders die hier nu wonen, hebben een netwerk in Zierikzee opgebouwd. Bijvoorbeeld een bijbaantje en sportactiviteiten. Vervolghuisvesting in Zierikzee zorgt ervoor dat zij dit netwerk in stand houden en hun integratie in de gemeente en Nederland voort kunnen zetten.
Nee. Het beoogde gebruik van het adres past binnen de bestemming ‘wonen’.
Het adres heeft een woonbestemming. Dit betekent dat er gewoond mag worden zonder dat er een aparte vergunning nodig is. De jongeren kunnen dan ook direct gehuisvest worden. Bezwaar hiertegen is niet ontvankelijk.
De periode dat deze kinderen al in Nederland zijn verschilt. Dit is voornamelijk afhankelijk van hoe lang de asielprocedure heeft geduurd. Voor sommige jonge statushouders was dit enkele maanden, voor andere jonge statushouders meerdere jaren.
De jongeren mogen totdat zij 21 jaar zijn, in de kleine wooneenheid (KWE) blijven wonen. Als er sprake is van gezinshereniging, verlaten zij de KWE om met hun gezin samen te wonen. Ook kunnen zij de KWE eerder verlaten als zij volledig zelfstandig kunnen wonen.
Ja, er is ongeveer 70 uur per week begeleiding aanwezig. De inzet van de uren is afhankelijk van begeleidingsbehoefte. Deze begeleiding wordt verzorgd door Alleen Samen Zorg.
De voorkeur van Nidos is dat alle kinderen in een pleeggezin geplaatst worden. Dit gebeurt met alle kinderen die jonger zijn dan 15 jaar.
Nidos heeft een gigantisch tekort aan pleeggezinnen. Hierdoor kunnen niet alle kinderen in een pleeggezin geplaatst worden. Om toch alle kinderen een woonplek te kunnen bieden, zijn woongroepen voor kinderen vanaf 15 jaar een mooie optie.
Nidos heeft een landelijke campagne(Verwijst naar een externe website) lopen voor de werving van meer pleeggezinnen.
Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. Kinderen tot 18 jaar krijgen de 1e 2 jaar dat zij in Nederland zijn onderwijs in een internationale schakelklas (ISK). Dat zijn meestal afdelingen op reguliere scholen voor voortgezet onderwijs die anderstalige leerlingen in circa 2 jaar voorbereiden op het Nederlandstalige (reguliere) onderwijs. De jongeren leren niet alleen een nieuwe taal, maar krijgen ook inhoudelijke vakken en maken kennis met de schoolcultuur. Op deze manier wordt een brug gevormd tussen de onderwijsvormen uit het land van herkomst en Nederland. Door onderwijs ervaren de kinderen weer een normaal leven en werken zij aan een toekomstperspectief. Het dagelijkse ritme, het gevoel een doel te hebben en het contact met leeftijdsgenoten vergroten het zelfvertrouwen en het welzijn van de kinderen.
Op het moment dat de jonge statushouders 18 jaar oud zijn, worden zij inburgeringsplichtig. Mensen die voor lange tijd met een verblijfsvergunning in Nederland komen wonen, moeten Nederlands leren en weten hoe de samenleving in elkaar zit. Dit heet inburgeren. Als zij de Nederlandse taal spreken en weten hoe de Nederlands samenleving in elkaar zit, kunnen zij beter meedoen. Zij kunnen dan een opleiding volgen of hebben daarmee meer kans op werk. Jongeren die bijvoorbeeld een MBO niveau 2 opleiding volgen, krijgen ontheffing van de inburgeringplicht. Door het volgen van een reguliere Nederlandse opleiding voldoen zij aan de eisen volgens de Wet Inburgering.
Kijk voor meer informatie over de inburgering op de volgende webpagina’s:
Ja, dat mag. De jongeren hebben dezelfde rechten als alle andere jongeren in Nederland. Ze zijn dus vrij om zelfstandig de buurt te verkennen, naar sport te gaan of met vrienden af te spreken. Ze krijgen ook uitleg over de regels, waarden en (gedrags-)normen in Nederland en leefregels in de kleine wooneenheid (KWE) zelf.
Ja, er gelden huisregels. Deze huisregels worden afgestemd tussen de jongere, begeleiding van Alleen Samen Zorg en met Nidos door middel van een contract. Alleen Samen Zorg handhaaft op deze huisregels.
Wij gaan ervan uit dat de jongeren in de KWE zich aan de afspraken en regels houden, zoals die voor alle inwoners van Schouwen-Duiveland gelden. Mocht u toch overlast ervaren, dan horen wij dat graag. U kunt 24 uur per dag bellen naar Alleen Samen Zorg: 06 53 47 59 39.
Bij ernstige zaken binnen of buiten de kleine wooneenheid (KWE) blijven de reguliere hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance) dag en nacht bereikbaar via 0900 - 8844. In een noodsituatie belt u 112.
Alleen Samen Zorg heeft direct omwonenden in mei 2024 geïnformeerd en uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Hierna zijn er nog meer bijeenkomsten georganiseerd. Omwonenden ontvangen in juli een uitnodiging van de gemeente voor nog een informatiebijeenkomst in september.
Mocht u als vrijwilliger aan de slag willen of iets kunnen betekenen, dan stellen we dit op prijs. U kunt zich melden bij Alleen Samen Zorg per e-mail(Verwijst naar een e-mailadres).
Op dit moment is geen vraag naar spullen/huisraad. Als specifieke spullen nodig zijn, wordt hiervoor een oproep geplaatst.
U kunt uw vraag stellen via Vraag aan de gemeente.