Trouwen

Wilt u trouwen? Dan kunt met ons afspreken hoe u uw huwelijk wilt sluiten. Bijvoorbeeld over de datum, de tijd en de locatie. Ook kunt u afspraken over de ceremonie maken.

Wij bieden u de volgende mogelijkheden:

  • Gratis huwelijk is op maandag en woensdag om 09:00 uur. Deze huwelijksvoltrekking is zonder toespraak en vindt plaats in de hal van het gemeentehuis.
  • Standaard huwelijk is op woensdag om 10:00 uur. Deze huwelijksvoltrekking heeft een korte, algemene toespraak en vindt plaats in de Burgerzaal. Er is geen ruimte voor eigen inbreng zoals muziek of een persoonlijke toespraak.
  • Persoonlijk huwelijk vindt plaats in de Burgerzaal of op een bijzondere locatie, ook kunt u zelf het tijdstip kiezen. Dit is een uitgebreide huwelijksvoltrekking en wordt gedaan door een trouwambtenaar van de gemeente Schouwen-Duiveland. De trouwambtenaar maakt een persoonlijke toespraak, geheel naar eigen wens.

​​​​​U kunt uw trouwplannen al een jaar voor uw trouwdag melden. De laatste mogelijkheid is twee weken voor uw huwelijk. Let op! Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat twee weken te kort kunnen zijn.

Er moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn als u het jawoord geeft. De getuigen moeten meerderjarig zijn.

Voorwaarden

Wij controleren of u met elkaar mag trouwen. U mag met elkaar trouwen als u:

  • 18 jaar of ouder bent;
  • niet met iemand anders bent getrouwd;
  • niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap hebt;
  • u niet te dicht verwant bent aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus. Bent u derde- of vierdegraads familie, zoals tante of neef? Dan kunt u wel trouwen. U moet dan allebei verklaren dat u vrijwillig met elkaar trouwt;
  • niet onder curatele staat. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Let op! Vanaf 1 januari 2018 geldt een nieuwe wet als u gaat trouwen. U trouwt dan namelijk in beperkte gemeenschap van goederen. Meer informatie over deze wet vindt u in het volgende document: Brochure beperkte gemeenschap van goederen.

Inloggen met DigiD Trouwdatum reserveren

Wilt u er zeker van zijn dat u kunt trouwen op de door u gewenste datum en tijdstip? Maak dan op tijd een reservering via de knop 'Trouwdatum reserveren'. Als u in het formulier een datum selecteert en er verschijnen geen tijden, dan zijn er op die dag geen afspraken meer mogelijk.

Kosten

Product Bedrag
Gratis huwelijk op maandag en woensdag om 09.00 uur kosteloos
Standaard huwelijk op woensdag om 10:00 uur € 235
Persoonlijk huwelijk van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur € 498
Persoonlijk huwelijk op zaterdag van 09:00 tot 15:00 uur € 650
Getuigen van de gemeente € 95
Trouwboekje € 38
Annuleringskosten € 81,50

Trouwen op een bijzondere locatie

Wilt u trouwen op een bijzondere locatie en wilt u er zeker van zijn dat het op de door u gekozen datum kan? Dan moet u zelf contact opnemen met de eigenaar. Ook moet u zelf afspraken maken over de kosten die de eigenaar rekent. Is het akkoord bij de betreffende locatie? Dan kunt u uw reservering bij de gemeente maken.

Let op! Het Stadhuismuseum is ook een bijzonder locatie!

U heeft de keuze uit verschillende trouwboekjes.