Trouwen

Wilt u trouwen? Dan kunt u met ons afspreken hoe en wanneer u dat wilt doen. Ook kunt u afspraken over de ceremonie maken.

Wij bieden u de volgende mogelijkheden:

  • Gratis huwelijk is op maandag en woensdag om 09.00 uur. Deze huwelijksvoltrekking is zonder toespraak en is in de hal van het gemeentehuis.
  • Standaard huwelijk is op woensdag om 10.00 uur. Deze huwelijksvoltrekking heeft een korte, algemene toespraak en is in de Burgerzaal. Er is geen ruimte voor eigen inbreng zoals muziek of een persoonlijke toespraak.
  • Persoonlijk huwelijk vindt plaats in de Burgerzaal of op een andere plaats. Ook kunt u zelf de tijd kiezen. Dit is een uitgebreide huwelijksvoltrekking en doet een trouwambtenaar van de gemeente Schouwen-Duiveland. De trouwambtenaar maakt een persoonlijke toespraak, helemaal naar uw wens.

​​​​​U kunt uw trouwplannen al een jaar voor uw trouwdag melden. Doe dit op zijn laatst 6 weken voor uw huwelijk. Let op! Moet u bij ons documenten inleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 6 weken te kort kunnen zijn.

Wat zijn de voorwaarden?

Om in Nederland te mogen trouwen gelden een aantal voorwaarden:

  • U moet allebei 18 jaar of ouder zijn.
  • U mag beiden niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
  • U mag geen directe familie van elkaar zijn. Dus een broer/zus (ook door adoptie) of ouder/kind kunnen niet met elkaar trouwen
  • Staat u onder curatele, dan hebt u toestemming nodig van de curator of de kantonrechter.
  • Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen bij zijn.

Let op! Vanaf 1 januari 2018 geldt een nieuwe wet als u gaat trouwen. U trouwt dan namelijk in beperkte gemeenschap van goederen. Meer informatie over deze wet vindt u in de Brochure beperkte gemeenschap van goederen.

Wilt u de datum voor uw huwelijk vastleggen? Dat kan via de knop hieronder. Hebt u een datum gekozen en staan er geen tijden bij? Dan zijn er op die dag helaas geen afspraken meer mogelijk.

Inloggen met DigiD Trouwdatum vastleggen

Wat kost trouwen?

Product Bedrag
Huwelijk op maandag en woensdag om 09.00 uur gratis
Standaard huwelijk op woensdag om 10.00 uur € 245
Persoonlijk huwelijk van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur € 520
Persoonlijk huwelijk op zaterdag van 09.00 tot 15.00 uur € 679
Getuigen van de gemeente € 99
Trouwboekje € 39,50
Annuleringskosten € 85

Mogen wij trouwen op een andere plaats?

Ja dat mag. U moet zelf contact opnemen met de eigenaar en vragen of uw gekozen datum kan. Ook moet u zelf afspraken maken over de kosten die de eigenaar rekent.

Is de eigenaar akkoord? Dan kunt u uw trouwdatum vastleggen bij de gemeente.

Let op! Het Stadhuismuseum is ook een andere plaats! U moet zelf contact opnemen.

Bekijk ook de pagina 'trouwlocaties'

U hebt de keuze uit verschillende trouwboekjes.