Briefadres

Een briefadres is een adres waar u niet woont, maar alleen post ontvangt. Het is een oplossing voor een periode waarin u geen vast woonadres hebt. Zo kunt u belangrijke post van de overheid en andere organisaties toch ontvangen. U moet het briefadres aanvragen bij de gemeente. 

We willen burgers inschrijven daar waar ze wonen. Dit is volgens de Wet basisregistratie personen (Wet BRP). U kunt een aanvraag doen voor een briefadres als u geen vaste woon- of verblijfplaats hebt. De aanvraag van een briefadres is gratis en kunt u doen via de knop hieronder.

Inloggen met DigiD Aanvragen briefadres

Voor wie is een briefadres?

Een briefadres is een tijdelijke oplossing en is niet voor langere tijd. In de gemeente Schouwen-Duiveland mogen er maximaal 2 briefadressen op een woonadres zijn. Dit is om misbruik en fraude te voorkomen.

Een briefadres is mogelijk in heel Nederland. Het is niet verplicht om een briefadres te hebben in de gemeente waar u eerder gewoond hebt. U kunt bij ons een briefadres aanvragen als het adres binnen de gemeente Schouwen-Duiveland valt.

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn verschillende situaties waarin u een briefadres nodig kunt hebben:

  • U bent dakloos.
  • U woont in een (zorg)instelling.
  • U woont in een instelling voor mannen- of vrouwenopvang (blijf-van-mijn-lijfhuizen).
  • U hebt een beroep waarmee u veel van huis bent.
  • U zit in de gevangenis.
  • U moet een korte periode overbruggen tussen 2 woningen in.
  • U gaat tijdelijk naar het buitenland en wilt een adres in Nederland houden. Dit kan alleen als u korter dan 8 maanden weggaat.
    Gaat u langer dan 8 maanden in het buitenland wonen? Dan moet u uw emigratie aan ons doorgeven
  • U kunt duidelijk uitleggen waarom een briefadres voor u mogelijk zou moeten zijn.

Let op! Als u ergens logeert of in een recreatiewoning woont, dan moet u zich daar inschrijven. Dit zijn ook woonadressen.  

Wat moet ik meesturen met de aanvraag?

Het is mogelijk dat wij nog extra informatie nodig hebben na uw aanvraag. Hiervoor nemen wij dan contact met u op.

Hebt u geen familie/kennissen of vrienden waar u een briefadres kunt krijgen? Dan is het misschien mogelijk om op het gemeentehuis een briefadres te krijgen. Neem hiervoor contact op met afdeling Burgerzaken via telefoonnummer (0111) 452 000.

Hoe lang duurt het behandelen van de aanvraag?

Als de aanvraag compleet is, dan ontvangt u binnen 4 weken na de aanvraag een schriftelijk besluit.