Identiteitskaart

 • Een Nederlandse identiteitskaart (NIK of ID-kaart) vraagt u persoonlijk bij ons aan. Maak hiervoor een afspraak via de knop hieronder.
 • Kinderen moeten bij het aanvragen en ophalen van hun identiteitskaart meekomen.
 • Standaard is de identiteitskaart na 5 werkdagen klaar. 
Inloggen met DigiD Afspraak maken Afspraak maken zonder DigiD

Wat moet ik meenemen naar mijn afspraak?

 • Alle reisdocumenten die u hebt, ook als ze niet meer geldig zijn. Hebt u meer nationaliteiten? Neem dan alle Nederlandse en buitenlandse documenten mee.
 • 1 pasfoto in kleur. Deze mag niet ouder dan 6 maanden zijn.
  Let op de pasfoto-eisen.

Is uw identiteitskaart of het paspoort dat u nu hebt niet meer geldig? Dan krijgt u deze niet terug als u een nieuwe identiteitskaart aanvraagt.

Uw nieuwe identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Hebt u uw nieuwe identiteitskaart eerder nodig? Vraag deze dan voor 15.00 uur met spoed aan. Hij ligt dan de volgende werkdag voor u klaar.

Wat kost een identiteitskaart?

Reisdocument Prijs
Identiteitskaart, 18 jaar of ouder € 75,80
Identiteitskaart, jonger dan 18 jaar € 40,90
Spoedaanvraag € 57,05 (extra)

Wat is het verschil tussen een identiteitskaart en een paspoort?

Met een identiteitskaart kunt u alleen binnen een deel van Europa reizen. Met een paspoort kunt u ook naar andere landen in de wereld reizen. Voor sommige landen hebt u ook een visum nodig. 

Een identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort.

In Nederland geldt dat iedereen ouder dan 14 jaar moet kunnen bewijzen wie die is. Dit heet identificeren. In de zorg en ziekenhuizen moeten kinderen onder de 14 jaar een identiteitsbewijs bij zich hebben.

Let op! De identiteitskaart heeft een extra functie. Met deze functie kunt u inloggen bij:

 • de overheid
 • het onderwijs
 • de zorg of
 • uw pensioenfonds.

Nadat u uw identiteitskaart hebt opgehaald, krijgt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. In deze brief staat hoe u de inlogfunctie aanzet. Kijk voor meer informatie op digid.nl.

Moet mijn kind een identiteitsbewijs hebben?

Alle kinderen moeten een eigen identiteitsbewijs hebben. Voor de aanvraag van een identiteitskaart voor personen jonger dan 12 jaar is toestemming nodig.

Hoe vraag ik een identiteitskaart voor mijn kind(eren) aan?

 • Als ouder/gezaghouder komt u, samen of alleen, met uw kind naar het gemeentehuis.
 • Vul vooraf het formulier 'Verklaring van toestemming (pdf, 33 KB)' in. Beide ouders/gezaghouders  moeten deze verklaring ondertekenen. De ouder/gezaghouder moeten bij de verklaring van toestemming een geldig identiteitsbewijs laten zien.
 • Kan 1 of beide ouder(s)/gezaghouder(s) er niet bij zijn? Dan moet ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de ouder/gezaghouder worden meegenomen. Daarop moet een originele (natte) handtekening staan van de ouder/gezaghouder. En de datum waarop de kopie is gemaakt. Ook mag een origineel identiteitsbewijs getoond worden.
 • Wil 1 van de ouders/gezaghouders  geen toestemming geven? Dan kunt u vervangende toestemming aanvragen via de rechtbank.
 • Toestemming geven moet alleen als beide ouders het ouderlijk gezag hebben. Als 1 van de ouders niet het gezag heeft, dan hoeft hij of zij geen toestemming te geven.

Reist u als ouder alleen met uw kind(eren) naar het buitenland? Meer informatie vindt u op rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland.

Hoelang is mijn identiteitskaart geldig?

 • Bent u ouder dan 18 jaar? Dan is uw identiteitskaart 10 jaar geldig. 
 • Voor personen onder de 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig.

Bent u uw identiteitskaart kwijt? Of is hij gestolen? Dan hoeft u dit niet te laten weten aan de politie. U kunt dit wel online bij ons melden. Dit kan met de knop hieronder.

Zijn er nog meer spullen van u gestolen? Dan raden wij u aan om dit wel aan de politie te laten weten. 

Inloggen met DigiD Online melden vermissing ID-kaart

Lukt het niet om de vermissing online te melden? Dan kunt u een afspraak maken met de knop hieronder. Ook voor een nieuwe identiteitskaart moet u een afspraak maken.

Inloggen met DigiD Afspraak maken Afspraak maken zonder DigiD

Hebt u uw identiteitskaart snel nodig? Bel dan naar telefoonnummer (0111) 452 000.

Als u de identiteitskaart vóór 15.00 uur aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.