Veelgestelde vragen en antwoorden

Op dit moment vangen wij vluchtelingen uit Oekraïne op. Dit doen we in lijn met de Richtlijn Tijdelijke Bescherming, die geldt tot 4 maart 2024. Met deze richtlijn hebben vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland recht op opvang, onderwijs en medische zorg en de mogelijkheid tot werken.

Ook hebben wij contact met inwoners van ons eiland die zelf mensen uit Oekraïne opvangen. We kijken hoe wij deze mensen en de mensen die zij opvangen kunnen helpen en bijstaan.

Wilt u spullen, kleding of huisraad geven? Dan kan dat via Dorcas(Verwijst naar een externe website) of de Ruilwinkel(Verwijst naar een externe website).

Oekraïense vluchtelingen zijn verzekerd via de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). De RMO dekt alle zorg uit het basispakket. Ook wordt mondzorg bij acute pijnklachten, brillen en gehoorapparaten, specifieke geneesmiddelen en anticonceptie vergoed.

Lees meer informatie over zorg en zorgkosten voor Oekraïners in Nederland(Verwijst naar een externe website).

U kunt hiervoor contact opnemen met SMWO(Verwijst naar een externe website).

Oekraïense vluchtelingen die bij onze gemeente ingeschreven zijn, krijgen leefgeld.

Na inschrijving bij onze gemeente moet de Oekraïense vluchteling een afspraak maken om het leefgeld te regelen. Deze afspraak moet telefonisch of via onze website gemaakt worden.

Het leefgeld is bedoeld voor eten, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Hoeveel iemand ontvangt, hangt af van de leeftijd en de woonsituatie. Oekraïense vluchtelingen die werken, hebben geen recht op leefgeld. Het leefgeld wordt aan het begin van elke maand uitbetaald. Ouders ontvangen het leefgeld voor hun minderjarige kinderen. Op de website van de Rijksoverheid(Verwijst naar een externe website) vindt u meer informatie over de bedragen en voorwaarden.

Vluchtelingen uit Oekraïne die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) vallen, mogen betaald werk doen in Nederland zonder werkvergunning (officieel: tewerkstellingsvergunning of twv). Ze hebben dan geen recht op leefgeld.

Meer informatie vindt u op de site van de Rijksoverheid(Verwijst naar een externe website).

Ja, Oekraïense kinderen mogen naar school. Zij hebben recht op onderwijs, ongeacht hun verblijfsstatus. Zie informatie op de website van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap(Verwijst naar een externe website).