Partnerschapsregistratie

Wilt u niet trouwen, maar de relatie met uw partner toch formeel maken? Dan kunt u uw partnerschap laten registreren. U maakt met ons afspraken over uw partnerschapsregistratie. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit komt te zien.

Wij bieden u de volgende mogelijkheden:

 • Gratis partnerschapsregistratie op maandag en woensdag om 09.00 uur. Dit is zonder toespraak en vindt plaats in de hal van het gemeentehuis.
 • Standaard partnerschapsregistratie op woensdag om 10.00 uur. Deze partnerschapsregistratie heeft een korte, algemene toespraak en vindt plaats in de Burgerzaal. Er is geen ruimte voor eigen inbreng, zoals muziek of een persoonlijke toespraak.
 • Persoonlijke partnerschapsregistratie van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Deze vindt plaats in de Burgerzaal of op een bijzondere locatie. Ook kunt u zelf het tijdstip kiezen. Dit is een uitgebreide partnerschapsregistratie en wordt gedaan door een trouwambtenaar van de gemeente Schouwen-Duiveland. De trouwambtenaar maakt een persoonlijke toespraak, geheel naar uw wens.
 • Persoonlijke partnerschapsregistratie op zaterdag van 09.00 tot 15.00 uur. Het enige verschil is, dat voor de zaterdag hogere kosten gelden.

Voorwaarden

Om in Nederland een partnerschap te kunnen laten registreren moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • U moet allebei 18 jaar of ouder zijn.
 • U mag beiden niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
 • U mag geen directe familie van elkaar zijn. Dus een broer/zus (ook door adoptie) of ouder/kind kunnen geen geregistreerd partnerschap met elkaar aangaan.
 • Staat u onder curatele, dan hebt u toestemming nodig van de curator of de kantonrechter.
 • Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn.

Met een geregistreerd partnerschap hebt u bijna dezelfde rechten als mensen die getrouwd zijn. De voorwaarden, kosten en procedure zijn gelijk. Let op: niet alle landen in de wereld erkennen het geregistreerd partnerschap. Dit kan problemen geven als u in een ander land wilt gaan wonen.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap:

 • Bij een huwelijk moet u elkaar het jawoord geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dat niet verplicht.
 • Om een geregistreerd partnerschap te beëindigen, hoeft u niet altijd naar de rechter. Om een huwelijk te ontbinden, moet u altijd naar de rechter.

Wilt u ervan verzekerd zijn dat u uw partnerschapsregistratie op de door u gewenste tijd en tijdstip kan vastleggen? Klik op de knop 'Afspraak maken' om een datum te reserveren. Als u in het formulier een datum selecteert en er verschijnen geen tijden, dan zijn er op die dag geen afspraken meer mogelijk.

Inloggen met DigiD Afspraak maken

Kosten

Product Bedrag
Gratis partnerschapsregistratie op maandag en woensdag om 09.00 uur kosteloos
Standaard partnerschapsregistratie op woensdag om 10:00 uur € 235
Persoonlijke partnerschapsregistratie van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur € 498
Persoonlijke partnerschapsregistratie op zaterdag van 09.00 tot 15.00 uur € 650
Getuigen van gemeente € 95
Partnerschapsboekje € 38
Annuleringskosten € 81,50

Partnerschapsregistratie op een bijzondere locatie

Wilt u een partnerschapsregistratie op een bijzondere locatie en wilt u er zeker van zijn dat het op de door u gekozen datum kan? Dan moet u zelf contact opnemen met de eigenaar. Ook moet u zelf afspraken maken over de kosten die de eigenaar rekent. Is het akkoord bij de betreffende locatie? Dan kunt u uw reservering bij de gemeente maken.

Let op! Het Stadhuismuseum is ook een bijzonder locatie!

U heeft de keuze uit verschillende partnerschapsboekjes.