Veel gestelde vragen over afval

Op de website afvalkalender.schouwen-duiveland.nl ziet u wanneer we de  grijze, groene en oranje rolemmers legen.

In de handige 'Afvalapp Schouwen-Duiveland' vindt u ook de afvalkalender. Deze app kunt u downloaden in de Play Store of App Store.

We vragen u om uw rolemmer voor 07.30 uur buiten te zetten op de dag dat deze geleegd wordt.  

Op afvalkalender.schouwen-duiveland.nl ziet u welk afval in de grijze, groene en oranje rolemmer moet. U ziet het ook in de app.

U zet uw rolemmer met de voorkant/opening richting de straat. Het deksel van de rolemmer moet helemaal dicht zijn.
De afstand tussen de rolemmers moet minimaal 50 cm bedragen. Ook tussen de rolemmers en andere spullen moet de afstand minimaal 50 cm bedragen.
De rolemmer mag niet achter een hindernis of andere rolemmer staan.

Zorg ervoor dat de rolemmer de dag of avond voor de inzameling vorstvrij staat. Hierdoor kan de rolemmer goed geleegd worden, dit gaat namelijk niet als de inhoud bevroren is.
De inhoud blijft dan vastzitten in de emmer. Als de wagen tijdens het legen moet schudden vanwege vastgevroren afval kan dit de rolemmer beschadigen.

Plastic afval weegt niet veel. Daarom kan zelfs een volle oranje rolemmer met plastic afval en drankkartons bij veel wind omwaaien. De rolemmer waait minder snel om als u een steen of baksteen tegen de wielen van de rolemmer zet. Op de foto ziet u hoe u dit kunt doen.

Bij heel veel wind kunt u er ook voor kiezen uw plastic rolemmer niet buiten te zetten. U kunt uw plastic afval dan bij de grote containers bij een supermarkt brengen.

Wilt u een extra groene rolemmer voor GFT afval? Dan kunt u bellen met ons Serviceteam. Het telefoonnummer is (0111) 452 000.

Een extra rolemmer voor plastic afval en drankkartons kunt u helaas niet krijgen. 

U kunt alleen een extra grijze rolemmer voor restafval krijgen als u op Schouwen-Duiveland een vakantiewoning hebt. Ook voor de 2e grijze rolemmer betaalt u voor elke keer dat deze wordt geleegd.

U leest bij 'Afvalinzameling' wat u hiervoor moet betalen.

U mag geen huishoudelijk restafval bij de milieustraat brengen. Dit soort afval moet in uw grijze rolemmer of in de ondergrondse container. Dit doen we, omdat het scheiden van afval belangrijk is. 

De medewerkers van de milieustraat kunnen controleren welk afval u daar brengt.

Hebt u zelf geen groene rolemmer voor GFT afval? Dan kunt u uw GFT afval bij de milieustraat brengen.

We begrijpen dat de grijze rolemmer door incontinentie luiers snel vol is.  We denken graag met u mee over een oplossing. Bijvoorbeeld door u een extra rolemmer te bieden. Neem contact op met de Servicelijn via telefoonnummer (0111) 452 111.

De kosten die u voor afvalinzameling betaalt, bestaan uit 2 delen. U betaalt een vast jaar bedrag. En u betaalt een bedrag voor het aantal keer dat we uw grijze rolemmer legen.

Om dit goed bij te houden, heeft de grijze rolemmer een chip. Deze chip onthoudt het aantal keer dat wij uw rolemmer legen. Let op! Heeft een grijze rolemmer geen chip? Dan kunnen wij deze rolemmer niet legen. 

Kan de chip zien hoeveel afval in de grijze rolemmer zit?

Nee, dat kan niet. De chip ziet of weegt niet hoeveel afval in een grijze rolemmer zit. Met de chip houden we alleen bij hoe vaak u de grijze rolemmer door ons laat legen.

Een ondergrondse container onthoudt alleen een storting als de klep helemaal open is geweest. Hebt u alleen uw pasje ervoor gehouden? Dan telt dit niet als een storting.

Nee, een pas voor een ondergrondse afvalcontainer hoort bij een adres. De pas hoort niet bij de persoon die op dat adres woont.

Gaat u verhuizen? Dan kunt u uw pas voor de ondergrondse container aan de nieuwe bewoner geven. We raden u aan dit pas te doen als u officieel op een ander adres staat ingeschreven. Hebt u een vraag? Bel dan met ons Serviceteam op telefoonnummer (0111) 452 111.

Ja, u moet uw afval scheiden. Volgens landelijke regels hebben we dit afgesproken in de afvalstoffenverordening van de gemeente Schouwen-Duiveland.

Restafval is het afval dat in de grijze rolemmer gaat. Hier zitten vaak veel materialen in die opnieuw gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan GFT, etensresten, plastic, blik of drankkartons. Het opnieuw gebruiken van afval is goed voor het milieu. Ook zorgt het voor lagere verwerkingskosten. Het verwerken van restafval is namelijk duur. 

In 2018 zijn we gestart met ‘Afval scheiden loont’. Een manier van afvalinzameling waarmee we – samen met u – het restafval willen terugbrengen. Van 160 naar 100 kilo per inwoner. Afval scheiden is voor u ook voordeliger.

Bij 'Afvalinzameling' leest u wat u moet betalen.

De bedragen voor afvalinzameling zijn om verschillende redenen hoger. De kosten voor het verwerken van afval zijn gestegen. Ook ontvangen we als gemeente minder vergoeding voor het afval dat opnieuw gebruikt kan worden.

Toch kunt u nog steeds geld besparen door uw afval goed te scheiden. Want: hebt u minder restafval? Dan hoeft u minder vaak uw rolemmer buiten te zetten of afval in de ondergrondse container te doen. 

Wettelijk is het zo, dat als er iemand op een stuk grond woont, dit als een woning geldt. Dan moet u belasting voor afval (afvalstoffenheffing) betalen. Ook als u uw afval niet door ons laat inzamelen. 

Bij de woning hoort dan ook:

  • een rolemmer met grijs deksel voor restafval;
  • een rolemmer met oranje deksel voor plastic afval en drankkartons (PMD);
  • een groene rolemmer voor GFT afval.

Hebt u vragen? Bel dan met ons Serviceteam op telefoonnummer (0111) 452 111.