Natuurbrand

Natuurbranden zijn zowel binnen als buiten Nederland een actueel thema. Uit het rapport Natuurbrandsignaal ’23(Verwijst naar een externe website) komt naar voren dat Nederland warmer, droger en zonniger geworden is. Dit zorgt ervoor het aantal brandgevoelige dagen zal toenemen, en dus ook het risico op natuurbranden. Daarom is het belangrijk dat het voorkomen en bestrijden van natuurbranden structureel onder de aandacht wordt gebracht.

Zeeland kent veel natuurgebieden met duinen, bos, heide en gras. Zo ook op Schouwen-Duiveland. In de Westhoek liggen tegen de duingebieden de dorpskernen Burgh-Haamstede, Renesse en Scharendijke. De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Het natuurbandrisico in delen van het gebied zijn best groot en bestrijding hiervan is complex, mede vanwege de vele betrokken partijen.

Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op een eventuele natuurbrand. U vindt op deze pagina tips om uw huis en omgeving tegen natuurbrand te beschermen.

Als recreatieondernemer in de Kop van Schouwen speelt u een belangrijke rol in het voorkomen van natuurbranden. In deze toolbox vindt u praktische informatie, tips en communicatiemateriaal waarmee u uw gasten kunt informeren en voorbereiden.

Fases natuurbrandrisico

Op natuurbrandrisico.nl(Verwijst naar een externe website) kunt u aflezen hoe hoog het risico in de Kop van Schouwen (natuurgebied Burgh-Haamstede en Renesse) is. De Kop van Schouwen is één van de meest kwetsbare brandrisicogebieden in Zeeland.
Op natuurbrandrisico.nl wordt gewerkt met fase 1: 'regulier risico' en fase 2: 'extra alert'.

Op de website van Zeeland Veilig(Verwijst naar een externe website) kunt u lezen welke maatregelen horen bij de verschillende fases, wat u moet doen bij een natuurbrand en hoe een natuurbrand te voorkomen.