Strandveiligheid

Schouwen-Duiveland staat bekend om zijn uitgestrekte stranden en mooie kustlijn. Of u nu komt om te zwemmen, zonnen of watersporten, veiligheid op het strand is heel belangrijk. 

Veilig genieten van het strand

Om u dag aan het strand zo plezierig en veilig mogelijk te maken, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende adviezen:

  • Let op de strandvlaggen: Deze geven de actuele situatie in zee aan. Een rode vlag betekent dat zwemmen verboden is, terwijl een gele vlag aangeeft dat zwemmen gevaarlijk kan zijn.
  • Pas op voor muien: Sterke stromingen kunnen zwemmers onverwacht mee de zee in trekken. Als je in een mui terechtkomt, zwem dan parallel aan de kust om eruit te komen.
  • Blijf binnen bewaakte zwemzones: Op verschillende plekken langs de kust houden strandwachten toezicht om de veiligheid van zwemmers te waarborgen.
  • Bescherm jezelf tegen de zon: Smeer je regelmatig in met zonnebrandcrème en zoek op tijd de schaduw op.

De Verklikkerplaat(Verwijst naar een externe website) bij Renesse is een mooi natuurgebied met zandbanken en ondiep water. Het lijkt een fijne plek om te wandelen en zwemmen. Maar het kan gevaarlijk zijn.

  • Het water stroomt hier sterk. U kunt worden meegesleurd.
  • Er zijn diepe geulen onder water. U kunt er plotseling in vallen.
  • Het water komt snel op. U kunt vast komen te zitten.

Let goed op als u hier bent. 

De rol van de strandreddingsbrigades

De vrijwilligers van de Strandreddingsbrigade Westerschouwen (SRB)(Verwijst naar een externe website) zorgen voor veiligheid op het strand en in de zee. Zij letten goed op bij drukke en gevaarlijke plekken. Ze helpen mensen op het strand en in het water. U kunt ze vragen stellen en om veiligheidsadvies vragen.

De reddingsbrigade werkt vanuit drie reddingsposten. Meer hierover en contactgegevens vindt u hier(Verwijst naar een externe website).

In Zierikzee is de reddingsbrigade Zierikzee(Verwijst naar een externe website) actief.

Wat te doen bij nood?

Mocht er toch iets misgaan, dan is het belangrijk om snel te handelen:

  • Bel 112 bij levensbedreigende situaties.
  • Zoek hulp bij de strandposten: De reddingsbrigades hebben bemande posten langs de kust waar je terechtkunt voor hulp en informatie.

De Strandveilig Strand-App(Verwijst naar een externe website) geeft basis veiligheidsinformatie over de Nederlandse stranden. Zo kunt u in deze app zien of lifeguards aanwezig zijn en krijgt u informatie over actuele risico’s.