Aanpassen voornaam of achternaam

Hoe laat ik mijn achternaam aanpassen?

De achternaam of familienaam noemen we geslachtsnaam. Deze ligt vast bij de geboorte. Deze naam kan veranderen door bijvoorbeeld erkenning of adoptie. Misschien wilt u uw achternaam laten aanpassen. Dit kan met een verzoek tot naamswijziging.

Een aanvraag voor het aanpassen van een achternaam doet u bij Justis. Justis beslist namens de minister voor Rechtsbescherming of de achternaam mag worden gewijzigd.

Krijgt u goedkeuring van het ministerie? Dan veranderen wij uw gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). De gemeente waar u geboren bent, zet dit ook op de geboorteakte.

Hoe laat ik de achternaam van mijn kinderen aanpassen?

Wilt u de achternaam van uw kinderen veranderen? Dat kan op justis.nl/producten/naamswijziging/achternaam-minderjarige-wijzigenJustis.

Hoe laat ik mijn voornaam aanpassen?

Een aanvraag om uw voornaam aan te passen doet u bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. Hiervoor bent u verplicht een advocaat in de arm te nemen. Ook moet u voor het aanpassen van uw voornaam een belangrijke reden hebben. Bijvoorbeeld omdat u gepest wordt met uw naam of omdat uw voornaam verkeerd gespeld is bij de geboorteaangifte. Het hele proces verloopt schriftelijk. U hoeft dus niet zelf naar de rechtbank te gaan.

Heeft de rechtbank de wijziging van uw naam goedgekeurd? Dan passen we uw gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) aan. De gemeente waar u geboren bent, zet ook dit ook op de geboorteakte. Organisaties die deze gegevens gebruiken, krijgen ook bericht.

Waar kan ik aangeven hoe ik aangesproken wil worden?

Wilt u alleen laten weten met welke achternaam organisaties u mogen aanschrijven. Dan kunt u daarvoor een verzoek doen.