Verhaallijnen van Schouwen-Duiveland

Elke plek heeft een eigen verhaal. Een geschiedenis die al bekend is of geduldig wacht om ontdekt en verteld te worden. Schouwen-Duiveland heeft een ware schat aan verhalen.

Van regionaal naar lokaal

In 2019 is op provinciale schaal de Zeeuwse erfgoedlijnen ontwikkeld. Hier is vooral gekeken naar Zeeland als geheel. Het boek 'Verhaallijnen van Schouwen-Duiveland' zet de stap naar het gemeentelijke niveau.
Het boek legt verbindingen tussen de regionale en lokale verhaallijnen.

Erfgoed Zeeland heeft de verhaallijnen van Schouwen-Duiveland ontwikkeld. Een deel van de verhaallijnen is ontwikkeld in samenwerking met de werkgroep verhaallijnen. Deze werkgroep bestaat uit erfgoed- en landschapsorganisaties, toeristische ondernemers en beleidsmakers. Schouwen-Duiveland is hiermee de eerste Zeeuwse gemeente die, verbonden aan de Zeeuwse verhaallijnen, lokale verhaallijnen heeft bepaald.

Metrolijnen

De 6 verhaallijnen weerspiegelen de veel verschillen van Schouwen-Duiveland: het landschap met veel afwisseling en de rijke geschiedenis. Iedere verhaallijn leidt langs plekken die daarover iets te vertellen hebben. Het kunnen musea zijn. Het kunnen ook andere (erfgoed)plaatsen zijn, zoals:

  • de Boswachterij Westerschouwen
  • de Plompe Toren 
  • het Krammersluizencomplex

De verhaallijnen kunnen als ‘metrolijnen’ over het eiland worden getrokken. Iedere verhaallijn belicht een ander stukje van de rijke geschiedenis. Het brengt verschillende plekken in beeld die als ‘haltes’ worden gepresenteerd. Zo leiden de verhalen ook naar plekken.

Inspiratiebron

De verhaallijnen van Schouwen-Duiveland zijn in beweging. Deze verhaallijnen dienen als inspiratiebron voor aanbieders in de cultuur- en vrijetijdssector en het bedrijfsleven. Op een unieke manier kunnen zij het bijzondere eiland bij gasten en klanten bekend maken. Bijvoorbeeld producten, arrangementen, fiets- of wandelroutes, voorstellingen of tentoonstellingen kunnen aan de verhalen verbonden worden.