Verhaallijnen van Schouwen-Duiveland

Elke plek heeft een eigen verhaal. Een geschiedenis die al bekend is of geduldig wacht om ontdekt en verteld te worden. Schouwen-Duiveland bevat een ware schat aan verhalen.

Van regionaal naar lokaal

In 2019 zijn op provinciale schaal de Zeeuwse erfgoedlijnen ontwikkeld, waarbij vooral naar Zeeland als geheel is gekeken. Met het boek ‘Verhaallijnen van Schouwen-Duiveland’ wordt de stap gezet naar het gemeentelijke niveau en worden verbindingen gelegd tussen de regionale en lokale verhaallijnen.

De verhaallijnen van Schouwen-Duiveland zijn in onze opdracht ontwikkeld door Erfgoed Zeeland. De selectie van de verhaallijnen is tot stand gekomen in samenspraak met de werkgroep verhaallijnen, bestaande uit erfgoed- en landschapsorganisaties, toeristische ondernemers en beleidsmakers. Schouwen-Duiveland is hiermee de eerste Zeeuwse gemeente die, gekoppeld aan de Zeeuwse verhaallijnen, lokale verhaallijnen heeft vastgelegd.

Metrolijnen

De 6 verhaallijnen weerspiegelen de veelzijdigheid van Schouwen-Duiveland: het gevarieerde landschap en de rijke historie. Iedere verhaallijn leidt langs plekken die daarover iets te vertellen hebben. Dat kunnen musea zijn, maar ook andere (erfgoed)locaties, zoals de Boswachterij Westerschouwen, de Plompe Toren of het Krammersluizencomplex. De verhaallijnen kunnen als ‘metrolijnen’ over het eiland worden getrokken. Iedere verhaallijn belicht een ander stukje van de rijke historie en brengt diverse passende plekken in beeld die als ‘haltes’ worden weergegeven. Zo leiden de verhalen ook naar bestemmingen.

Inspiratiebron

De verhaallijnen van Schouwen-Duiveland zijn dynamisch en bedoeld als inspiratiebron voor aanbieders in de cultuur- en vrijetijdssector en het bedrijfsleven. Op een unieke manier kunnen zij het bijzondere eiland bij gasten, klanten en contacten onder de aandacht te brengen door ze bijvoorbeeld te koppelen aan producten, arrangementen, fiets- of wandelroutes, voorstellingen of tentoonstellingen.