Schouwse stranden

Het 21 kilometer lange strand van Schouwen-Duiveland is opgedeeld in verschillende strandtypes. Er zijn 23 strandovergangen. 

De stranden op Schouwen-Duiveland zijn onder te verdelen in 4 soorten stranden:

 • familiestranden
 • natuurstranden
 • (watersport)stranden
 • gecombineerde stranden

Meer informatie over onder andere stranden op Schouwen-Duiveland kunt u vinden op de strandpagina van Opschouwenduiveland.nl.

In de strandfolder kunt u informatie over onze stranden lezen in het Nederlands en Duits. 

Wij wensen u veel strandplezier!

Familiestranden

Op deze stranden vindt u voorzieningen voor gezinnen met kinderen. Zo is er minimaal een strandpaviljoen aanwezig, zijn er strandcabines, toiletten, verdwaalpalen en is er toezicht door de reddingsbrigade. Ook is het strand goed toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Natuurstranden

Als u op zoek bent naar rust, ruimte en natuur is een natuurstrand het juiste strand voor u. Er zijn twee zones waar naaktrecreatie is toegestaan, namelijk bij de overgang Duinhoevepad en tussen de overgangen 't Oude Vuur en Domeinen 4.

(Water)Sportstranden

Als u liefhebber bent van het uitoefenen van watersport- of sportactiviteiten kunt u terecht op een (water)sportstrand. Aan de Brouwersdam bevindt zich het watersportstrand. Hier vinden activiteiten plaats als surfen, banaanvaren, ringvaren en waterskiƫn. Aan de Brouwersdam 2 bevindt zich ook een zone voor extreme sporten. Binnen deze zone mogen activiteiten plaatsvinden als kitesurfen, buggykiten en stuntvliegeren. Ook bij het Watergat is een zone voor extreme sporten. Binnen deze zone mag men buggykiten en stuntvliegeren. In verband met de aanwezigheid van zeehonden is kitesurfen hier niet toegestaan. Ook zijn er een aantal sportstranden. Hier kunnen sporten worden uitgeoefend in de branding of op het strand.

Familie (water)sportstranden

Deze stranden zijn zowel geschikt voor families als voor (water)sportliefhebbers.

U kunt de stand-app downloaden in de Google Play en App-store, zoek op: 'Strand Schouwen-Duiveland'

In de strand-app vindt u informatie over de verschillende soorten stranden op Schouwen-Duiveland. De strandovergangen worden in de app op een kaart weergegeven. Ook vindt u in de app informatie over veiligheid op de stranden en waar u handig kunt parkeren. Tot slot worden in de app informatie gegeven over werkzaamheden aan het strand, zoals wanneer Rijkswaterstaat de stranden gaat opspuiten.

De strandreddingsbrigade van Westerschouwen

De vrijwilligers van de Strandreddingsbrigade Westerschouwen (SRB) zien toe op de veiligheid van de badgasten aan de Noordzeekust van Schouwen-Duiveland. Zij houden toezicht op drukke en gevaarlijke plekken, verlenen hulp op het strand en op het water en zijn aanspreekbaar voor vragen en (veiligheids)advies. Zij doen dit vanuit de reddingsposten:

De SRB houdt daarnaast bij drukte preventief toezicht op een aantal drukke plekken op het strand. Toezicht vindt plaats in de weekenden van eind april tot en met de eerste week van september, op nationale feestdagen en dagelijks in de maanden juli en augustus.

De openingstijden van de reddingsposten zijn van 10.00 tot 18.00 uur. Op drukke dagen blijven de lifeguards tot 20.00 uur beschikbaar.

De SRB is er niet alleen voor toezicht op zwemmers en baders, maar:

 • handelt ook EHBO gevallen af;
 • herenigt ouders met zoekgeraakte/gevonden kinderen;
 • ondersteunt hulpdiensten;
 • lokaliseert ongevallen;
 • zorgt voor afzettingen en algemene ondersteuning;
 • voert zelf (kleine) reddingsoperaties uit;
 • ondersteunt de Kustwacht waar mogelijk door hulp te verlenen bij reddingsoperaties. 

Naast deze strandbewaking verleent de SRB assistentie bij de Nieuwjaarsduik te Westerschouwen, de Paasduik in Renesse en evenementen als Concert at Sea. 

Contact

De SRB is gedurende de openstelling telefonisch te bereiken op bovenstaande nummers en per e-mail.

Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland

De vrijwilligers van de Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland bewaken het strandje van Ouwerkerk aan de Oosterschelde. De strandpost is gevestigd aan de Weg van de Buitenlandse Pers. De snelle reddingsboot is inzetbaar aan de oostelijke zijde van de Oosterschelde. De vrijwilligers verlenen naast het werk op het water ook EHBO diensten.

Naast de strandbewaking is de reddingsbrigade inzetbaar bij alle soorten evenementen op en rond het water. Te denken valt aan evenementen en surf-, roei- en zeilwedstrijden.

De Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 06 38 76 89 23.