Gemeentearchief

Het gemeentearchief Schouwen-Duiveland is per 1 januari 2021 onderdeel van het Zeeuws Archief. De archieven en verzamelingen met betrekking tot Schouwen-Duiveland blijven in de depots in Zierikzee.

Archief gemeente Schouwen-Duiveland

Het Zeeuws Archief beheert de naar de archiefbewaarplaats overgebrachte archieven van de gemeente Schouwen-Duiveland.

Hoe kunt u zoeken in de collectie Schouwen-Duiveland?

Alle gegevens van het voormalige gemeentearchief Schouwen-Duiveland zijn nu te vinden in het zoeksysteem van het Zeeuws Archief. Via onderstaande links komt u direct bij de collecties van het voormalige gemeentearchief:

 • Archieven en collecties (de inventarissen en toegangen op de archieven)
 • Personen (genealogische gegevens uit onze doop-, trouw- en begraafboeken van voor 1811 en de Burgerlijke Stand van na 1811)
 • Bouwvergunningen (overzicht van onze bouwvergunningen, bij het Zeeuws Archief 'bouwdossiers' genoemd)
 • Beeldbank (collectie afbeeldingen)
 • Bibliotheek (collectie boeken en tijdschriften)

Ook in Middelburg beschikt het Zeeuws Archief over collecties die betrekking hebben op Schouwen-Duiveland. Zie hiervoor: Zoeken in collecties van het Zeeuws Archief

De nieuwe openingstijden zijn:

 • Op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 - 17.00 uur.
 • Op donderdagavond van 18.00 - 21.00 uur.
  Op donderdagavond kunt u in de studiezaal geen stukken aanvragen.

Stukken aanvragen

U kunt archiefstukken voorafgaand aan uw bezoek aan de studiezaal in Zierikzee via de website reserveren. Ze liggen dan klaar bij aankomst. Daarvoor hebt u een account nodig voor ‘Mijn Studiezaal’ bij het Zeeuws Archief. Wanneer u onderzoek doet in de collecties van het Zeeuws Archief vindt u rechtsboven een knop ‘Mijn Studiezaal’. Daar kunt u het account aanmaken.

Locatie

De studiezaal is gevestigd in het gemeentehuis, Laan van Sint Hilaire 2 in Zierikzee. Het Zeeuws Archief Zierikzee heeft een eigen ingang aan de achterzijde.

Contact

Voor hulp bij onderzoek en bij vragen kunt u vanaf 01-01-2021 gebruik maken van WhatsApp (06 29 83 18 70) en e-mail. De medewerkers van het Zeeuws Archief zijn bereikbaar via het algemene telefoonnummer van het Zeeuws Archief: (0118) 678 800.

Interessante links

Wilt u meer weten over de geschiedenis van Schouwen-Duiveland, haar kernen en de voormalige gemeenten? Hebt u interesse in blogs over allerlei historische wetenswaardigheden met betrekking tot Schouwen-Duiveland? Klik dan hier.

In 2020 bestond de archiefzorg op Schouwen-Duiveland 100 jaar. In drie verhalen wordt hierop teruggeblikt:

 1. In 1918 werd de archiefwet ingevoerd met als doel de zorg voor overheidsarchieven te verbeteren. In 1920 werd de eerste gemeentearchivaris benoemd. Ontdek wie dat was en wat hij en zijn opvolgers bereikten.
 2. Een terugblik op wat er de afgelopen 100 jaar veranderde in de archiefzorg. Denk aan bezoekers, personeel, acquisitie, vrijwilligers en digitalisering.
 3. In de schatkamer van het verleden vind je stukken van de voormalige plaatselijke overheden, maar ook van kerken, verenigingen, bedrijven en personen. Ontdek hoe de verhalen uit de die stukken hun weg vonden naar het publiek.