Geregistreerd partnerschap beëindigen

Wilt u uw geregistreerd partnerschap beëindigen? Het regelen van de beëindiging kan via een advocaat, notaris of de rechtbank.

Hoe kan ik mijn geregistreerd partnerschap beëindigen?

Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap kan op 2 manieren.

Geregistreerd partnerschap beëindigen zonder rechter

Hebt u geen kinderen jonger dan 18 jaar en bent u het met elkaar eens over de beëindiging? Dan kan beëindigen zonder een rechter. U gaat hiervoor naar een advocaat of notaris.

Daar maakt u samen een overeenkomst waarin staat dat u het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. Ook maakt u in deze overeenkomst afspraken over bijvoorbeeld partneralimentatie en pensioen.

Geregistreerd partnerschap beëindigen via rechter

Bent u het niet met elkaar eens of zijn er kinderen jonger dan 18 jaar? Dan moet u naar de rechter. Hiervoor is een advocaat nodig.

De advocaat vraagt de rechter om het geregistreerde partnerschap de beëindigen. Het proces voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap via de rechter is hetzelfde als bij een echtscheiding. Meer informatie leest u op rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden.

Wanneer is de beëindiging definitief?

Uw advocaat of notaris stuurt de overeenkomst naar de gemeente. Wij zorgen ervoor dat de beëindiging ingeschreven wordt in de registers van de burgerlijke stand. Daarna is de beëindiging van het geregistreerd partnerschap pas definitief.