Geen zwerfafval op Schouwen-Duiveland

Zwerfafval is wereldwijd een groot probleem. Heel veel afval komt op straat en in de natuur. Met alle gevolgen van dien. Want wist u bijvoorbeeld dat het 20 jaar duurt voordat een stuk kauwgom is afgebroken? Of dat plastic niet of nauwelijks afbreekt en heel schadelijk is voor dieren?

Zwerfafval is dus slecht voor de natuur en dieren. Maar zwerfafval is ook slecht voor het ‘gezicht’ van ons eiland. Want, zeg nou zelf, een schoon Schouwen-Duiveland is een mooier visitekaartje voor onze gasten. En natuurlijk een fijnere plek om te wonen!

Mooie initiatieven!

Helaas blijft zwerfafval een groot probleem. Een probleem dat makkelijk op te lossen is. Want hoe moeilijk kan het zijn om afval in een afvalbak te doen?

Gelukkig zijn er veel organisaties en mensen die het zwerfafval op Schouwen-Duiveland bestrijden.

Ook Natuur en Milieu Educatie Schouwen-Duiveland (Nme) regelt met ‘Schoon Zeeland’ op verschillende plekken activiteiten om zwerfafval tegen te gaan. Deze activiteiten zijn gericht op bewustwording, zoals creatieve workshops op basisscholen. Maar het Nme organiseert ook opruimacties in wijken. Vaak in samenwerking met scholen.

Doe mee, verlos de zee Schouwen-Duiveland! is een unieke samenwerking tussen betrokken inwoners en de gemeente. Inwoners verzamelen aangespoeld afval in de 'Verlos de zee kist'. Wij als gemeente plaatsen en legen de kisten. Is een kist vol? Stuur dan een mail naar Doe Mee! Verlos de Zeeof maak een melding via hun Facebook pagina.

Wat doet de gemeente?

Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor het schoon, veilig en leefbaar houden van de openbare ruimte. Als we van u verwachten dat u netjes met uw afval omgaat, moeten wij zorgen dat er genoeg afvalbakken zijn. Op de stranden, de sportvelden tot de parkeerplaatsen: wij zorgen dat u niet ver hoeft te lopen om uw afval in de afvalbak te doen.

Veel mensen weten gelukkig een afvalbak te vinden. Helaas is nog veel afval op plekken waar het niet hoort. We zijn als gemeente – samen met De Zuidhoek en de firma Prop – veel tijd kwijt aan het opruimen van zwerfafval. Ook onze handhavers controleren op het dumpen van afval.

Zwerfafval kost geld

We zijn steeds meer tijd kwijt aan het opruimen van en het controleren op zwerfafval. Tijd en inzet dat geld kost. Geld dat u – als belastingbetalende inwoner – uiteindelijk moet betalen. Geld dat we liever aan andere dingen besteden.

Wat kunt u doen?

We danken iedereen die de strijd met zwerfafval aangaat. Maar eigenlijk is het te gek voor woorden dat deze strijd nodig is. Want afval hoort in de afvalbak. Punt. 

Afvalestafette

Iedereen kan meedoen aan de afvalestafette. De afvalestafette is een reeks van opruimacties waarbij steeds het stokje wordt doorgegeven. Veel organisaties op Schouwen-Duiveland doen hieraan mee en houden hun eigen omgeving schoon. Ook meedoen met een opruimactie met het bedrijf, school, vereniging, stichting? Meld u dan aan voor de afvalestafette. Meer informatie over aanmelden vindt u in de flyer (pdf, 3 MB). Wij zorgen dat het benodigde opruimmateriaal wordt gebracht en samen met het opgehaalde afval weer wordt opgehaald.

Samen voor een schone buurt – wat kunt u doen?

Met kleine dingen kunt u al in actie komen tegen zwerfafval. Door iedere dag iets van de stoep te rapen of door eens mee te vegen bij een opschoonactie in de buurt. Of door de omgeving van het bedrijf, school of sportclub schoon te houden. Wanneer u een opruimactie wilt organiseren of een eigen gebiedje wilt schoonhouden, kijk eens op supportervanschoon.nl/schouwen-duiveland en meld u aan. Op de kaart kunt u goed zien wie waar actief is en wat er in de omgeving gebeurt, zo kunt zich gemakkelijk aansluiten bij een buurtgenoot en samen de strijd tegen het zwerfvuil aangaan.

Schouwen-Duiveland als schoonste gemeente van Nederland. Hoe mooi zou dat zijn? 
En u kunt ons daarbij helpen! Maak het verschil en gooi uw afval in de afvalbak.

Samen houden we Schouwen-Duiveland schoon!