Bijdrage voor het kopen van een regenton

Waarom moeten we regenwater opvangen?

Ook in Schouwen-Duiveland merken we de gevolgen van het klimaat dat verandert. Er zijn vaker plensbuien en hete dagen. Met een regenton kunt u water opvangen tijdens een hevige bui. Op die manier helpt u mee om op dat moment het riool te ontlasten.

Het water dat u opvangt kunt u bijvoorbeeld gebruiken om tijdens warme dagen de planten in de tuin water te geven. U hoeft daar dan geen drinkwater voor te gebruiken. In droge perioden moeten we daar namelijk ook zuinig mee omgaan. U helpt zo mee om onze gemeente klimaatbestendiger te maken en water te recyclen. 

Regentonactie. Voucher van € 50

De actie in 2023 was een succes. Daarom gaan we de actie ook dit jaar weer houden. We starten op maandag 3 juni om 12.00 uur. Dan kunt u een voucher aanvragen voor de aanschaf van een regenton. 

Het maximaal aantal aanvragen voor 2024 is bereikt. Aanvragen is niet meer mogelijk.

Waarom een voucher?

Een regentonactie is er in allerlei soorten. In sommige gevallen kunnen inwoners zich inschrijven bij de gemeente voor een regenton en zorgt de gemeente voor de distributie ervan. Wat we dan vaak horen, is dat men wel blij is met de regenton, maar dat deze eigenlijk niet goed past in de tuin. Daarom hebben wij ervoor gekozen om u de gelegenheid te geven er zelf 1 uit te zoeken. Zodat u kunt kiezen voor een regenwateropslag die u voor uw tuin het meest geschikt vindt. Als u dus liever een regenzuil of regenmuur wilt aanschaffen, dan kan dat. Hij moet minimaal 100 liter groot zijn. Als u de voucher ontvangen hebt, kunt u de rekening voor het aanschaffen van uw regenton/zuil of muur insturen. Wij storten daarna de vergoeding op uw rekening.

Voor 2024 is een bedrag van € 20.000 beschikbaar. Dat zijn 400 vouchers. Als we merken dat de vraag veel groter is, willen we de actie misschien volgend jaar opnieuw houden. Ieder jaar bepalen we welk bedrag we daarvoor beschikbaar stellen.

Als het subsidiebedrag voor 2024 op is, kunt u geen voucher meer aanvragen. Mocht u op deze pagina dus geen knop zien om een voucher aan te vragen, dan bent u waarschijnlijk te laat. U moet dan wachten op een nieuwe ronde.

Als u een voucher hebt ontvangen, moet u binnen 2 maanden de regenwateropslag gekocht hebben en de factuur via uw PIP-pagina uploaden. Op deze factuur/bonnetje van de winkel, moeten de volgende gegevens staan:

  • De datum van uw aankoop.
  • Het artikel dat aangeschaft is.
  • De inhoud van de zoetwateropslag waarvoor gekozen is.

Als u aan deze voorwaarden hebt voldaan en een voucher hebt ontvangen, dan wordt onze bijdrage van € 50 aan u overgemaakt.

Als u binnen 2 maanden, nadat u de voucher hebt ontvangen, nog geen regenton hebt gekocht of uw factuur van de aankoop nog niet hebt geüpload, dan vervalt uw recht op de gemeentelijke bijdrage van € 50. U ontvangt dan van ons een brief dat de bijdrage van de gemeente is bijgesteld tot een bijdrage van € 0. Zorg daarom dat u op tijd uw regenton aanschaft en de factuur naar de gemeente stuurt om teleurstelling te voorkomen.

In principe kan een ieder die permanent in onze gemeente woont een voucher aanvragen. Per adres wordt 1 voucher verstrekt. Als u een voucher hebt ontvangen en u hebt die niet binnen 2 maanden gebruikt, dan vervalt uw recht op een voucher, ook voor volgende rondes.

U beslist zelf bij welke winkel u een regenton koopt. We zouden het natuurlijk wel leuk vinden als dat gebeurt bij een ondernemer in onze gemeente.

Wie wil ons helpen aan een foto van een nieuw geïnstalleerde regenton?

We zouden het op prijs stellen als u ons een foto stuurt na het installeren van de regenton. We zouden deze graag gebruiken tijdens promotieacties van deze actie. U kunt de foto uploaden samen met uw factuur. U kunt daar ook aangeven dat de foto door ons gebruikt mag worden.