Inschrijven voor verkiezingen Europees Parlement

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn van 6 tot 9 juni 2024. In sommige gevallen moet u zich vooraf inschrijven om te kunnen stemmen.

In welk land mag ik stemmen?

Woont u in Nederland maar, bent u geen Nederlander? En hebt u de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie (EU)? Dan mag u zelf bepalen in welk EU-land u stemt voor de verkiezing van het Europees Parlement.

U kunt stemmen in Nederland, maar u kunt ook stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt. Als u in Nederland wilt stemmen, moet u zich hiervoor bij de gemeente inschrijven.   

Hoe schrijf ik me in?

Wilt u in Nederland stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement en hebt u zich hiervoor nog niet eerder ingeschreven? Vul dan formulier Y 32 in. Stuur het ingevulde en ondertekende formulier naar de gemeente. Voeg ook een kopie van uw geldig identiteitsbewijs bij. Let op: zorg dat de gemeente uw formulier op 23 april 2024 heeft ontvangen.

Kan ik stemmen in het EU-land van mijn eigen nationaliteit?

Ja dat kan. U hoeft zich dan niet in te schrijven bij uw Nederlandse gemeente.

Ik heb me al ingeschreven in Nederland, maar wil stemmen in het EU-land van mijn eigen nationaliteit. Kan dat?

Ja dat kan. Neem contact op met de Nederlandse gemeente waar u woont. U moet de inschrijving die u eerder hebt gedaan, stoppen. U kunt bij uw gemeente vragen om informatie over uw vorige inschrijving.