Duurzaam toerisme

Schouwen-Duiveland zet zich actief in voor duurzaam toerisme, milieuzorg, behoud van natuur/landschap en cultureel erfgoed. Hiervoor zijn verschillende keurmerken aan de gemeente toegekend.

Schouwen-Duiveland is onder andere in het bezit van de ECO XXI Award, de QualityCoast AwardGreen Destinations notering en de Blauwe Vlag. Hieronder kunt u meer lezen over de genoemde keurmerken.

ECO XXI AWARD

Schouwen-Duiveland ontving in januari 2010 als eerste Zeeuwse gemeente de ECO XXI Award. Deze award kent drie niveaus die behaald kunnen worden, namelijk brons, zilver en goud. De award geeft de mate van duurzaamheid binnen de gemeente aan. Schouwen-Duiveland ontving in 2010 direct een zilveren award met een percentage van 74 %. In januari 2013 ontving zij wederom een zilveren award. Deze keer met een percentage van 81 %.  Op 27 februari 2015 is ECO XXI voor de derde keer uitgereikt met een percentage van 83 %. Dit betekent wederom zilver. Bij 85 % wordt de overstap naar een gouden award gemaakt.

QUALITY COAST AWARD 

Schouwen-Duiveland heeft oog voor mens en natuur. De gemeente werkt daarom niet alleen aan economische ontwikkeling, maar ook aan het milieu, biodiversiteit, natuurwaarden, een objectieve informatievoorziening en aan de eigen identiteit van het eiland. De gemeente besloot dan ook in 2008 om deel te nemen aan het Quality Coast programma, zodat de kwaliteit van al deze aspecten verbeterd kan worden. De deelname aan het programma werd in 2009 beloond met de ontvangst van een Quality Coast Award. Een award is twee jaar geldig en kan vervolgens opnieuw worden aangevraagd. Schouwen-Duiveland ontving in 2011, 2013, 2015 en 2017 wederom een Quality Coast Award. Inmiddels heeft Schouwen-Duiveland met 85 punten een gouden award.

Quality Coast Award

Green Destinations

Sinds 2016 heeft Schouwen-Duiveland een notering in de Green Destinations Top 100. Deze notering komt voort uit de prestaties die eerder zijn behaald in Quality Coast.

Alle bestemmingen in deze Top 100 zijn actief op het gebied van duurzaamheid. Als groene bestemming mogen wij nu het certificaat voeren. Ook is Schouwen-Duiveland opgenomen in de 'Green Travel Map'. Een lijst met alle groene bestemmingen in Europa.

DE BLAUWE VLAG 

Naast de ECO XXI Award en de Quality Coast Award is de gemeente Schouwen-Duiveland ook in het bezit van meerdere Blauwe Vlaggen.

De stranden Jan van Renesseweg en Wilhelminahoeve in Renesse, Rotonde in Westenschouwen, overgang Scharendijke Brouwersdam, de gemeentelijke jachthavens in Zierikzee en Brouwershaven en de particuliere jachthavens Den Osse, Scharendijke en Bruinisse ontvingen een Blauwe Vlag. De haven van Brouwershaven ontving ook een groene wimpel. Dit is een toevoeging aan de Blauwe Vlag voor het aspect duurzaamheid. 

SCHOONSTE STRAND VERKIEZING

Ieder jaar brengt de Stichting Nederland Schoon de schoonste kuststranden in kaart met de verkiezing van het Schoonste Strand van Nederland. Inspecteurs van de ANWB en het publiek beoordelen in het kader van deze verkiezing bijna honderd badplaatsen. De gemeente met de hoogste score mag zich vervolgens een jaar lang het Schoonste Strand van Nederland noemen.

Een mooi schoon strand waar het prettig verblijven en recreëren is, daar zet de gemeente Schouwen-Duiveland zich samen met haar partners dagelijks voor in. Deze inzet is dit jaar opnieuw beloond met vier viersterrenplaquettes voor de stranden Brouwersdam, Burgh-Haamstede, Renesse en Westenschouwen. 

GREEN KEY

De Green Key is een internationaal keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche en de zakelijke sector. Bedrijven die de Green Key voeren laten zien dat zij serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en zorg voor milieu op het bedrijf en de natuur in hun omgeving. Bedrijven met een Green Key zetten zich op vrijwillige basis in voor het milieu. Zij doen op dit vlak meer dan wet- en regelgeving voorschrijft.

Wereldwijd zijn er ruim tweeduizend bedrijven in twintig landen aangesloten bij de Green Key. De Green Key is één van de vijf programma’s van de Foundation for Envirionmental Education (FEE). Een ander FEE programma is de Blauwe Vlag. De Green Key wordt beheerd door de Stichting Keurmerk Milieu,Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). 

Er zijn op Schouwen-Duiveland al een aantal bedrijven die een Green Key certificaat hebben ontvangen.