Duurzaam toerisme

Schouwen-Duiveland zet zich actief in voor duurzaam toerisme, milieuzorg, behoud van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Hiervoor zijn verschillende keurmerken aan de gemeente toegekend.

Schouwen-Duiveland is in het bezit van een aantal keurmerken waaronder Green Destinations Certified, QualityCoast Award, Best of Seaside 2018 en de Blauwe Vlag status. Hieronder kunt u verder lezen over de genoemde keurmerken.

Green Destinations Certified

Eind 2018 kreeg Schouwen-Duiveland de onderscheiding Green Destinations Certified. Schouwen-Duiveland is hiermee de eerste bestemming ter wereld met dit predicaat. De criteria en indicatoren waaraan Schouwen-Duiveland voldoet komen overeen met de standaard voor duurzame bestemmingen van het VN orgaan “Global Sustainable Tourism Council” (GSTC).

Wethouder Van Burg ontvangt Quality Coast Award vlag

Quality Coast Award

Schouwen-Duiveland heeft oog voor mens en natuur. De gemeente werkt daarom niet alleen aan economische ontwikkeling, maar ook aan het milieu, biodiversiteit, natuurwaarden, een objectieve informatievoorziening en aan de eigen identiteit van het eiland. De gemeente besloot dan ook in 2008 om deel te nemen aan het Quality Coast programma, zodat de kwaliteit van al deze aspecten verbeterd kan worden. De deelname aan het programma werd in 2009 beloond met de ontvangst van een Quality Coast Award. In de jaren hierna is Schouwen-Duiveland opgeklommen van een zilveren award tot een platinum award in 2018. Dit is de hoogst mogelijke score.

De Quality Coast Award is een initiatief van de Europese Unie. Met dit programma willen de EU kustgemeenten in Europa duurzamer en milieuvriendelijker maken.

Best Of Seaside logo

Best of Seaside 2018

Samen met de gemeenten Veere, Goeree-Overflakkee en Westvoorne heeft Schouwen-Duiveland de onderscheiding beste duurzame kustbestemming ter wereld ontvangen. De Nederlandse delta kenmerkt zich volgens de jury door uitzonderlijke natuurgebieden, waar zeehonden, bruinvissen, herten, flamingo’s en andere bijzondere vogels te vinden zijn. Het gebied staat bekend om hun bijzonder schone zwemwater en blinken uit in duurzaamheid.

Blauwe Vlag logo

De Blauwe Vlag

Door de Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken zijn in 2018 negen blauwe vlaggen uitgereikt in de gemeente Schouwen-Duiveland. Het gaat om de stranden Jan van Renesseweg en Wilhelminahoeve in Renesse, het strand bij de rotonde in Westenschouwen en het strand bij Scharendijke op de Brouwersdam. Ook de gemeentelijke jachthavens in Zierikzee en Brouwershaven, en de particuliere jachthavens Den Osse, Scharendijke en Bruinisse ontvingen dit keurmerk.

Green Key logo

Green Key

De Green Key is een internationaal keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche en de zakelijke sector. Bedrijven die de Green Key voeren laten zien dat zij serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en zorg voor milieu op het bedrijf en de natuur in hun omgeving. Bedrijven met een Green Key zetten zich op vrijwillige basis in voor het milieu. Zij doen op dit vlak meer dan wet- en regelgeving voorschrijft.

Wereldwijd zijn er ruim 2000 bedrijven in 20 landen aangesloten bij de Green Key. De Green Key is één van de vijf programma’s van de Foundation for Envirionmental Education (FEE). Een ander FEE programma is de Blauwe Vlag. De Green Key wordt beheerd door de Stichting Keurmerk Milieu,Veiligheid en Kwaliteit (KMVK).

Er zijn op Schouwen-Duiveland al een aantal bedrijven die een Green Key certificaat hebben ontvangen:

  • Molecaten park Wijde Blick
  • Caravanpark Grevelingenpolder
  • Landal Port Greve
  • Fletcher Duinhotel Burgh-Haamstede
  • Landal Resort Haamstede
  • Landal Villapark Livingstone
  • Landal Résidence ’t Hof van Haamstede
  • Landal Duinpark ’t Hof van Haamstede
  • Fletcher landgoedhotel Renesse
  • Hotel-Pension Zoom-Oord