Asbus bijzetten

Omschrijving

As van een crematie kan, in de asbus, worden bijgezet op de begraafplaats. Het plaatsen van een asbus of urn, zonder vergunning en zonder enig bericht aan de houder van de begraafplaats, is in strijd met de wet.

Asbussen mogen niet op de grafbedekking worden geplaatst, maar kunnen worden bijgezet in een particulier graf. In particuliere graven kunnen evenveel asbussen worden bijgezet als het aantal overledenen waarvoor het graf is uitgegeven. Per ‘begraafniveau’ kan één asbus worden geborgen. Het totaal aantal asbussen in een particulier graf is derhalve nooit hoger dan twee.

In particuliere dubbele graven waarin één stoffelijk overschot is begraven kan in het andere graf één asbus met of zonder urn geplaatst worden. Het eerder plaatsen van de asbus is niet mogelijk.

Bij een algemeen graf kan geen asbus worden bijgezet omdat de uitgifte van algemene graven op volgorde geschiedt en de gebruikers geen zeggenschap hebben over de bestemming van de naast-, onder- of bovengelegen grafruimte.

Voor gemeente Schouwen-Duiveland zijn de regels en voorwaarden te vinden in de Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Schouwen-Duiveland.

Hoe werkt het?

Om een vergunning aan te vragen, maakt u een afspraak via de knop 'Afspraak maken' in het rechtermenu op deze pagina.

Wat kost het?

  • De kosten van een asbus bijzetten in een urnennis zijn € 216,50
  • De kosten van een asbus bijzetten in een urnen graf zijn € 271,20

Voor het bijzetten op buitengewone uren worden de kosten verhoogd met 75 %.