Wijzigen voor- of achternaam

Achternaam officieel wijzigen

Wanneer u uw achternaam wilt wijzigen, kunt u dit aanvragen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Heeft het ministerie de wijziging goedgekeurd? Dan verwerken wij deze beslissing in de Basisregistratie Personen (BRP). De gemeente waar u geboren bent, voegt ook een vermelding toe aan de geboorteakte.

Wilt u de achternaam van uw kinderen veranderen? Degene van wie de naam is, moet dan een aantal jaar voor het kind gezorgd hebben. Dit is:

  • 3 jaar voor kinderen vanaf 12 jaar;
  • 5 jaar voor kinderen tot 12 jaar.

Voornaam officieel wijzigen

Een aanvraag om uw voornaam te wijzigen doet u bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. Voor deze procedure bent u verplicht een advocaat in te schakelen. Ook moet u voor het wijzigen van uw voornaam een belangrijke reden hebben. Bijvoorbeeld omdat u gepest wordt met uw naam of omdat uw voornaam verkeerd gespeld is bij de geboorteaangifte. De gehele procedure verloopt schriftelijk, u hoeft dus niet zelf naar de rechtbank te gaan.

Heeft de rechtbank de wijziging van uw naam goedgekeurd? Dan verwerken wij deze beslissing in de Basisregistratie Personen (BRP). De gemeente waar u geboren bent, voegt ook een vermelding toe aan de geboorteakte. Instanties die gebruikmaken van deze gegevens worden ook ge├»nformeerd.