Wijzigen voornaam of achternaam

Achternaam officieel wijzigen

Wanneer u uw achternaam wilt aanpassen, kunt u dit aanvragen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Krijgt u goedkeuring van het ministerie? Dan passen we uw gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) aan. De gemeente waar u geboren bent, voegt ook een vermelding toe aan de geboorteakte.

Wilt u de achternaam van uw kinderen veranderen? Dat met degene van wie de naam is, een aantal jaar voor het kind gezorgd hebben. Dit is:

  • 3 jaar voor kinderen vanaf 12 jaar;
  • 5 jaar voor kinderen tot 12 jaar.

Voornaam officieel wijzigen

Een aanvraag om uw voornaam te wijzigen doet u bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. Voor dit proces bent u verplicht een advocaat in te schakelen. Ook moet u voor het wijzigen van uw voornaam een belangrijke reden hebben. Bijvoorbeeld omdat u gepest wordt met uw naam of omdat uw voornaam verkeerd gespeld is bij de geboorteaangifte. Het hele proces verloopt schriftelijk. U hoeft dus niet zelf naar de rechtbank te gaan.

Heeft de rechtbank de wijziging van uw naam goedgekeurd? Dan passen we uw gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) aan. De gemeente waar u geboren bent, voegt ook een vermelding toe aan de geboorteakte. Instanties die gebruikmaken van deze gegevens worden ook geïnformeerd.