MaaSolutions

Het MaaSolutions-project  (looptijd april 2024 - juni 2028) stelt overheden in staat om in te spelen op de snelle ontwikkelingen en veranderingen op het gebied van mobiliteit en het gebruik van publieke mobiliteitsvoorzieningen door burgers. Hierbij gaat het vooral om het ontwikkelen van innovatieve strategieën om te voorzien in de veranderende vragen en behoeften van reizigers vanuit het principe Mobility as a Service (MaaS). MaaS heeft tot doel om de diverse vormen van openbaar vervoer en publieke mobiliteit op een goede manier met elkaar te verbinden en deze goed vindbaar en boekbaar te maken voor reizigers. De reiziger staat centraal door het bieden van passende oplossingen om de individuele vervoersvraag zo passend mogelijk in te vullen. Het sturingsprincipe voor openbaar vervoer is daarmee niet langer aanbod gericht maar vraag gestuurd. 

Publieke vervoerssystemen in de stedelijke en landelijke omgeving worden steeds complexer. De vervoerssystemen bestaan uit steeds meer vormen van vervoer, die bij voorkeur ook duurzaam zijn. Van deelfiets, e-bike of deelauto tot bus en trein en allerlei vormen van vervoer die daar tussen zitten, bijvoorbeeld de flextaxi. 

MaaS bevordert het gebruik van duurzame manieren van vervoer van start van de reis tot eindbestemming door een duidelijke en zo eenvoudig mogelijke toegang tot verschillende vormen van vervoer te presenteren op grond van de vervoersvraag van de reiziger. Naast het bieden van meer comfort en gemak is het doel ook om de negatieve impact van autoverkeer te verminderen.

Het project heeft tot doel de organisatie van duurzame stedelijke mobiliteit en die van het omliggende platteland te verbeteren. Dit gebeurt door het uitwisselen van kennis en ervaring met MaaS die al zijn opgedaan door de verschillende partners in het project. Dit betreft kennis en ervaring over ontwikkelde en nog in ontwikkeling zijnde methoden en technieken, juridische aspecten, automatisering en informatisering. Acht Europese lokale en regionale overheden zijn partner in het dit Interreg Europe project. Met dit project verzamelen de betrokken partners gerichte kennis en praktijkervaringen om vervoerssystemen in de eigen regio te verbeteren wat betreft toegang en gebruik voor de reizigers. Een gezamenlijk doel van de acht partners is om het begrip van MaaS in Europa bij de reizigers te bevorderen en te vergroten. 

Partners uit 9 verschillende Europese regio's zijn bij het project betrokken:

  1. Regio Puglia (Italië, hoofdpartner)
  2. Regionale ontwikkelingsmaatschappij Greater Baia Mare (Roemenië)
  3. Stad Geel (België)
  4. Gemeente Liepāja (Letland)
  5. District (county government) Vas (Hongarije)
  6. Opbouwwerk Regio Leipzig GmbH (Duitsland)
  7. Universiteit Eagean (Egeïsche Zee) (Griekenland, adviespartner)
  8. Gemeente Schouwen-Duiveland (Nederland)
  9. Grad (stad) Leskovac (Servië, discoverypartner) 

Website van het project: www.interregeurope.eu/maasolutions(Verwijst naar een externe website)
Facebook(Verwijst naar een externe website)

Project numbers

  • projectbudget: € 1.691.772,00
  • doorlooptijd: 01. 04. 2024 - 30. 06. 20028
  • aantal partners: 9 partners