Winnaar Duurzaam Ondernemen Prijs 2022 bekendgemaakt!

Elektrificering van zeilschip de Vrijbuiter wint Duurzaam Ondernemen Prijs 2022.

Op dinsdagmiddag 22 november werd de Duurzaam Ondernemen Prijs 2022 uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de informatiebijeenkomst voor ondernemers over bewust omgaan met energie en brandveiligheid. Vrijbuiter Zeilen V.O.F. bemachtigde de 1e plaats. Wethouder Ankie Smit overhandigde een cheque ter waarde van € 10.000 om het desbetreffende duurzame idee, een ombouw van de hulpdieselmotor naar een elektrische aandrijving in de tjalk de Vrijbuiter, verder te brengen. 

De gemeente Schouwen-Duiveland organiseert sinds 2021 de Duurzaam Ondernemen Prijs in samenwerking met Natuur- en Milieueducatie Schouwen-Duiveland (NME SD) en Energie Werkt Schouwen-Duiveland (EWSD). In totaal waren er 6 inzendingen. Een deskundige jury riep Vrijbuiter Zeilen V.O.F tot de winnaar uit. Op de 2e en 3e plaats stonden Coöperatie Herenboeren Enghebaert en het samenwerkingswerkingsverband tussen Stichting Zonnestraal, de Rotary Club Zierikzee en de Imkersvereniging Schouwen-Duiveland. Wethouder Smit reikte aan hen een Stimuleringsvoucher ter waarde van € 1.500 aan.

'Ik ben trots om te zien dat we in Schouwen-Duiveland echt samenwerken om stappen te zetten naar een duurzamer eiland. Ook nu weer hebben we zes prachtige ideeën ontvangen van ondernemers die willen verduurzamen. Zo draagt iedereen zijn steentje bij aan een duurzaam eiland waar het in de toekomst ook nog goed wonen, werken en recreëren is’  aldus wethouder Smit. 

Oordeel van de jury

1e plek: Vrijbuiter Zeilen met ‘Verduurzaming Vrijbuiter en het wind project’

De jury roemt de Vrijbuiter voor het innovatieve karakter van de inzending. Elektromotoren op zich zijn niet nieuw, maar de toepassing hiervan op een schip binnen de Bruine Vloot wel. De combinatie met zonnepanelen, windmolens en de opslag middels een zoutbatterij maakt de inzending echt uniek. Bovendien was de jury zeer gecharmeerd van de educatieve functie die de Vrijbuiter voor zichzelf ziet.

Zo heeft de Vrijbuiter echt een voorbeeldfunctie binnen de Bruine Vloot én laten zij zien dat elektrificering ook op schepen tot de mogelijkheden behoort.

2e plek: Coöperatie Herenboeren Enghebaert met 'Projectplan Herenboeren Enghebaert Scharendijke'

Een prachtig initiatief dat bijdraagt aan verkorting van de keten in de voedselindustrie en wat potentieel een grote impact heeft op de kernthema's van deze prijs. Op Schouwen-Duiveland nog geen bekend fenomeen, maar in het land wel. Door alles dichter bij huis te houden in plaats van in te vliegen enzovoort, draagt deze inzending bij aan CO2-verlaging, maar ook de thema’s: biodiversiteit, klimaatadaptatie en circulaire economie komen terug in dit plan. Ook de brede samenwerking met de verschillende partijen en scholen werd door de jury erg gewaardeerd.

3e plek: Stichting Zonnestraal, de Rotary Club Zierikzee en de Imkersvereniging Schouwen-Duiveland met 'Ansichtkaart met bloemzaad'

De jury vond het allereerst heel erg leuk om te zien dat één iniatiefnemer vanuit de samenwerking de anderen betrokken partijen wilde verrassen met een nominatie voor de Duurzaam Ondernemen Prijs. Dat betekent dat er al een goede samenwerking onder dit idee ligt. Daarnaast is dit een initiatief dat veel symphatie oogst bij de jury. Met name de impact op het gebied van biodiversiteit gecombineerd met klimaatadaptie kon de jury bekoren. Echter draagt het idee te weinig bij aan de verlaging van de CO2-uitstoot om in aanmerking te komen voor de eerste plaats.

Waarom de Duurzaam Ondernemen Prijs?

De gemeente organiseert de Duurzaam Ondernemen Prijs om ondernemers te stimuleren om samen met anderen dat extra stapje te zetten op het gebied van duurzaamheid. Je kunt als individuele ondernemer meedoen. Maar bij voorkeur ziet de gemeente een collectieve aanvraag. Het kon bijvoorbeeld gaan om een samenwerking in een bedrijvenpark of met de lokale ondernemersvereniging, een aantal samenwerkende winkeliers, agrariërs, recreatiebedrijven of misschien wel dorps-, stad- of wijkraad. De opgaves op het gebied van duurzaamheid, energietransitie, circulaire economie, duurzame mobiliteit, klimaatverandering en verlies van biodiversiteit zijn eigenlijk te groot om als bedrijf alleen op te pakken. Daarom stimuleert de gemeente samenwerking tussen ondernemers op het eiland en wil de gemeente op deze manier ook bijdragen aan kennisdeling.

Voorwaarden

De inzendingen zijn beoordeeld op basis van de volgende voorwaarden:

  1. Innovatiekracht
  2. Draagt bij aan verlaging CO2-uitstoot
  3. Samenwerking
  4. Idee draagt bij aan een of meerdere thema´s: energiebesparing, duurzame energieopwekking, circulaire economie, biodiversiteit en klimaatadaptatie.
  5. Heeft impact in de regio SD
  6. Stimuleert onderlinge kennisuitwisseling tussen ondernemers