Wethouder Ankie Smit reikt eerste mantelzorgpresentje uit

Mantelzorgers zorgen vaak jarenlang (en onbetaald) voor iemand uit hun directe omgeving. Zij verdienen waardering. Daarom krijgen mantelzorgers die aangemeld zijn bij SMWO Schouwen-Duiveland vandaag, op de Dag van de Mantelzorg, een presentje thuisbezorgd.

Wethouder Ankie Smit reikte vanochtend het eerste presentje uit aan de heer en mevrouw Lodewijk. Ze zorgen voor elkaar door dik en dun en blijven, ondanks dat ze fysiek achteruitgaan, optimistisch.

Burgemeester Jack van der Hoek bezocht vanochtend mevrouw Van Oost, die mantelzorger is voor haar man. De rest van de dag gaan vrijwilligers op pad om de presentjes te bezorgen.

Mantelzorgcompliment aanvragen

Vanaf vandaag is het ook mogelijk om via de website van de gemeente het mantelzorgcompliment aan te vragen. Het mantelzorgcompliment bestaat uit eilandbonnen ter waarde van € 75. Het kan aangevraagd worden door mantelzorgers die zorg verlenen op Schouwen-Duiveland. Ook wie mantelzorg ontvangt kan dit compliment voor zijn mantelzorger aanvragen. Aanvragen kan op schouwen-duiveland.nl/mantelzorgcompliment tot 10 december 2022.

Niet vanzelfsprekend

Wethouder Ankie Smit vindt het belangrijk om haar waardering te laten blijken. “Veel mensen vinden dat zorgen voor een ander vanzelfsprekend is vanwege de band die je met iemand hebt. Onder de mantelzorgers op Schouwen-Duiveland zien wij ook kinderen en jongvolwassenen. Zij zorgen voor een broertje of zusje om hun ouders te ontlasten of zorgen voor een zieke ouder. Dat is heel mooi, maar kan wel een onbezorgde jeugd in de weg staan. De zorg voor een ander kan sluipenderwijs steeds zwaarder worden. Het is belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt als de zorg voor een ander teveel wordt: op fysiek, maar zeker ook op emotioneel vlak. Als er vragen of zorgen zijn, staat het Steunpunt Mantelzorg van SMWO klaar om vragen te beantwoorden en samen te kijken naar oplossingen.”