Sanitairgebouwen in de haven Zierikzee vanaf april niet meer openbaar toegankelijk

Zowel het sanitairgebouw Zuidhavenpoort als het drijvend sanitair in de haven van Zierikzee zijn jaarlijks van 1 november tot en met 1 april gesloten. Wanneer deze gebouwen in april 2024 weer opengaan, zijn ze alleen nog maar toegankelijk voor de recreatieve passanten in de haven. Dat geldt ook voor het sanitairgebouw aan ’t Luitje. Alleen passanten kunnen na betaling, eenvoudig naar binnen via een QR-code.

Vandalisme

Afgelopen jaren hebben we regelmatig te maken gehad met meerdere gevallen van vandalisme in de openbare toilet- en sanitairgebouwen van de haven. Waarbij wc-potten in stukken op de grond lagen en spiegels van de muur werden getrokken. De sanitairgebouwen waren daardoor noodgedwongen gesloten wegens deze schade en reparaties. Passanten in de haven zijn de voornaamste gebruikers van de sanitairgebouwen en betalen daar ook voor. Men moet dan gebruik kunnen maken van schoon en net sanitair en voorzieningen.

Omliggende openbare toiletten blijven open

Bij hoge nood blijven er genoeg alternatieven over in Zierikzee. Zoals de openbare toiletgebouwen op de parkeerplaatsen P1 Havenpoort en P4 Hoofdpoortstraat. Ook in het centrum wordt door verschillende ondernemers (betaald) toiletgebruik aangeboden.