Per 1 oktober einde steunpakket voor banen en economie

De coronamaatregelen zijn voor een groot deel opgeheven en de economie draait weer. Daarom stopt per 1 oktober 2021 het steunpakket dat onze economie 1,5 jaar heeft geholpen. De gemeente voert de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) uit. Ook deze regelingen worden per 1 oktober 2021 beĆ«indigd. Enkele aanvullende financiĆ«le regelingen lopen door.

Bekijk hier het overzicht van de Rijksoverheid.

Advies en ondersteuning

Wij kunnen ons voorstellen dat er inwoners en ondernemers zijn die ook na 1 oktober nog moeilijkheden ondervinden van de coronacrisis. Hebt u advies of ondersteuning nodig? Bel gerust naar het loket Samenleving en zorg op (0111) 452 280 (maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur). Wij kijken dan samen met u naar de mogelijkheden.

Tijdelijk aangepaste bijstand voor ondernemers

Een van die mogelijkheden voor ondernemers is het aanvragen van de reguliere bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Om dit voor gemeenten uitvoerbaar te houden, heeft het kabinet besloten de uitvoering van de regeling tot einde dit jaar te vereenvoudigen. Dit betekent dat gemeenten geen vermogenstoets hoeven uit te voeren, dat ondernemers met terugwerkende kracht van maximaal 2 maanden een Bbz-uitkering kunnen aanvragen en dat de gemeente het inkomen en de hoogte van de Bbz-uitkering per kalendermaand (in plaats van per boekjaar) vaststelt. Vanaf 1 januari 2022 voert de gemeente de Bbz weer zonder wijzigingen uit.

Naar overzicht