Open Monumentendag zaterdag 9 september 2023

Zaterdag 9 september 2023 is het Open Monumentendag. Een dag waarop traditiegetrouw veel monumenten op Schouwen-Duiveland hun deuren voor het publiek openen. Net zoals voorgaande jaren worden op deze dag de bijzondere monumenten en het prachtige erfgoed van Schouwen-Duiveland onder de aandacht gebracht.

Landelijk thema 2023: Levend Erfgoed

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten. Met het thema ‘Levend erfgoed’ wordt dit tijdens Open Monumentendag gevierd. Immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – bestaat uit de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden behorend bij een bepaald land of gebied. Op ons eigen Schouwen-Duiveland is het straô rijden daar een prachtig voorbeeld van.

Kop van Schouwen: extra aandachtsgebied

De laatste jaren is gekozen om een stad, dorp of gebied van het eiland speciale aandacht te geven. In de afgelopen 7 jaar was dat Brouwershaven, Burgh-Haamstede, Duiveland, Zierikzee, Platte van Schouwen, het Gouwegebied en opnieuw Brouwershaven. Dit jaar is gekozen voor de Kop van Schouwen, met de dorpen Burgh-Haamstede, Noordwelle en Renesse.

Doe mee aan Open Monumentendag!

Hebt of beheert u een monument op Schouwen-Duiveland? Dan bent u van harte uitgenodigd om op zaterdag 9 september mee te doen en uw monument (de hele dag of een dagdeel) gratis voor het publiek open te stellen. Voor meer informatie of het aanmelden van een monument kunt u een mail sturen. Ook kunt u bellen naar telefoonnummer 06 28 51 39 78.

Programma

In het programmaboekje staat elk jaar een overzicht van alle opengestelde monumenten en activiteiten. Dit wordt eind augustus op diverse plaatsen ruim uitgedeeld en natuurlijk bij de opengestelde monumenten. Ook op de website van het Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland zijn alle openstellingen en de diverse activiteiten te zien.