Open Monumentendag zaterdag 14 september 2024

Zaterdag 14 september 2024 is het Open Monumentendag. Een dag waarop traditiegetrouw veel monumenten op Schouwen-Duiveland hun deuren voor het publiek openen. Net als voorgaande jaren worden op deze dag de bijzondere monumenten en het prachtige erfgoed van Schouwen-Duiveland onder de aandacht gebracht.

Landelijk thema: Routes, Netwerken en Verbindingen oftewel “Onderweg!”

‘Onderweg!’ gaat over de invloed die reizen, vervoer en communicatie hebben gehad – en nog steeds hebben- op het aanzien van Nederland, de inrichting van het land en de steden, de manier van leven zoals we dat in Nederland vandaag de dag doen. Maar het thema gaat ook over plaatsen van aankomst en vertrek, over (reis)verhalen, emigratie, toerisme, ontdekkingsreizen en verbeelding, niet alleen toen, maar ook nu.

Duiveland: extra aandachtsgebied

De laatste jaren is gekozen om een stad/dorp/gebied van het eiland speciale aandacht te geven. We zijn begonnen met Brouwershaven, Burgh-Haamstede, Duiveland, Zierikzee, Platte van Schouwen en het Gouwegebied. Nu is het weer de beurt aan Duiveland, met de dorpen Oosterland, Nieuwerkerk, Ouwerkerk, Sirjansland en Bruinisse.

Doe mee aan Open Monumentendag!

Hebt of beheert u een monument of beeldbepalend pand op Schouwen-Duiveland? Dan bent u van harte uitgenodigd om op zaterdag 14 september mee te doen en uw monument of pand (de hele dag of een dagdeel) gratis voor het publiek open te stellen. Voor meer informatie of het aanmelden van een monument kunt u een mail sturen naar openmonumentendag@schouwen-duiveland.nl. Ook kunt u bellen naar 06 28 51 39 78

Programma

In het programmaboekje en in de lokale media staat elk jaar een overzicht van alle opengestelde monumenten en activiteiten. Het boekje wordt eind augustus op diverse plaatsen ruim uitgedeeld en natuurlijk bij de opengestelde monumenten. Ook op de website van het Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland zijn alle openstellingen en de diverse activiteiten te zien.