Ondersteuning voor inwoners en ondernemers die door corona minder inkomsten hebben

Visuele weergave van de voorwaarden voor de TONK aanvraag

Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en kunnen of konden ondernemers hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel inwoners en ondernemers minder inkomsten dan eerder. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun noodzakelijke kosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).

Wat is de TONK?

Dit is geld van de gemeente voor als u weinig inkomsten hebt als gevolg van de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen hebt met het betalen van uw noodzakelijke lasten. Het gaat dan om:

  • huur
  • hypotheekrente
  • kosten van opstalverzekering
  • gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen
  • kosten van gas, water en elektriciteit
  • overige lopende verplichtingen

De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet). U kunt de TONK-uitkering in de periode januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden krijgen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomsten echt nodig hebt.

Hebt u misschien recht op een andere financiƫle regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of hebt u met deze regeling erbij nog te weinig inkomsten om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de TONK-uitkering.

Wilt u een aanvraag indienen of wilt u meer informatie? Kijk dan op deze website.

Naar overzicht