Expositie WO2 in kleur in gemeentehuis Schouwen-Duiveland

In navolging op de boekenreeks ‘WO2 in kleur’ van Matty Verkamman is er nu een reizende foto-expositie. In samenwerking met het Zeeuws Archief is deze tentoonstelling in heel Zeeland te zien. 

Vanaf woensdag 22 mei tot en met vrijdag 7 juni is de expositie te zien in de hal van het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland, aan de Laan van St. Hilaire 2 in Zierikzee.

De Tweede Wereldoorlog in kleur

Voor een vierdelige boekenserie kleurde colorist Jakob Lagerweij zwart-witfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog in. De zwart-witfoto’s in de vele beeldbanken tonen de grauwheid van de oorlog, de ingekleurde foto’s van Lagerweij zorgen ervoor dat de oorlog dichterbij komt. De kleurenfoto houdt de blik van de kijker vermoedelijk langer vast.

Het werk van Jakob Lagerweij is voorzien van teksten van de hand van de journalisten Ad van Liempt, Jaap Visser en Matty Verkamman.

Reizende foto-expositie

Door het succes van de boekenreeks ‘WO2 in kleur’, hebben KICK uitgevers en DPG besloten een ‘reizende’ foto-expositie van het werk van Lagerweij in heel Nederland te laten zien. De expositie is op 4 mei in Vlissingen geopend.

Nationaal en internationaal

De beelden die tijdens de expositie worden getoond, zijn nationaal en internationaal van karakter. Er zijn ook flink wat Zeeuwse oologsfoto’s in kleur opgenomen.

Het Zeeuws Archief ondersteunt dit initiatief om de geschiedenis dicht bij de mensen te brengen. De boekenreeks WO2 in kleur is al succesvol ingezet voor het middelbaar onderwijs. Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief: “Juist nu de beelden zijn ingekleurd komt het nog meer binnen. Vooral jonge mensen, die vaak nog maar weinig weten over deze geschiedenis, kunnen zich zo beter een voorstelling maken van hoe het was en daar werken we graag aan mee.”

Burgemeester Van der Hoek opent woensdag 22 mei expositie gemeentehuis

De expositie in het gemeentehuis in Zierikzee wordt om 16.00 uur door burgemeester Van der Hoek geopend. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

“Tijdens de Tweede Wereldoorlog is onze vrijheid duur bevochten. De kleurenfoto’s die in deze expositie te zien zijn, brengen de oorlog nog meer tot leven. Het benadrukt op indringende wijze dat dit hoofdstuk uit onze geschiedenis zich niet kan en mag herhalen.”, aldus burgemeester Van der Hoek.