Doe mee aan het NK tegelwippen en vervang tegels voor groen

Schouwen-Duiveland doet dit jaar voor de 2e keer mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen voor een groen en gezond eiland en elke tegel telt! Om de start van het nieuwe tegelwipseizoen te vieren, worden er 3 actiedagen en een tegelophaalservice op ons eiland gelanceerd.

Draag uw steentje bij

Tot en met eind oktober gaat Schouwen-Duiveland voor de 2e keer de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Draag ook uw steentje bij! Gaat u tegels wippen en vervangen door groen? Geef uw aantal gewipte tegels dan op voor de tegelteller van Schouwen-Duiveland via nk-tegelwippen.nl/meedoen.

3 actiedagen op Schouwen-Duiveland

Voor het NK Tegelwippen zijn er verspreid over Schouwen-Duiveland 3 actiedagen. Op 13 mei is de 1e actiedag bij de Ruilwinkel en het Jongerencentrum in Zierikzee op de Kaersemakerstraat 27 van 10.00 tot 13.00 uur. Wethouder Ankie Smit trapt daar om 10.00 uur het NK Tegelwippen voor Schouwen-Duiveland af. Voor alle inwoners van Schouwen-Duiveland wordt daar een klimaatmarkt georganiseerd waar het volgende te vinden is:

 • Gratis koffie/thee, tegelcake en soep.
 • Een afkoppel-kunst workshop voor kinderen.
 • De Bomenwerkgroep die graag iets vertelt over welke inheemse planten u het beste in uw tuin/straat/balkon kunt planten.
 • Sandee is aanwezig om uitleg te geven over waterhuishouding in de tuin, groene daken en alle andere zaken die meespelen in een klimaatadaptieve tuin.
 • Gratis inheemse zadenzakjes!
 • Zeeuwland zal met behulp van een maquette laten zien dat het voor iedereen mogelijk is om iets te doen tegen de extremen van het klimaat.
 • Een imker is aanwezig en vertelt over biodiversiteit.
 • Gratis plantjes!
 • Een inspiratierondleiding langs de tuintjes van de Ruilwinkel waar ook hergebruik van tegels wordt toegepast.
 • De gemeente zal laten zien waarom we regenwater moeten opvangen en hieraan wordt een regentonnenactie gekoppeld.
 • En uiteraard is er een NK Tegelwippendesk met informatie over de tegeltaxi, de actiedagen en het NK zelf.

De 2e actiedag is op 27 mei in Zonnemaire van 12.00 tot 17.00 uur bij Van de Velde Groenverzorging op de Zuidweg 18b. Deze valt samen met Beleef Zonnemaire. Waarbij de nadruk zal liggen op kunst en tuinen tijdens de lente. Dit belooft een boeiende en inspirerende ervaring te worden voor alle liefhebbers van kunst en natuur. Verder sluit het programma van deze 2e actiedag nauw aan bij het programma van de 1e actiedag. 

Binnenkort volgt ook meer informatie over de 3e actiedag.

Gratis tegelophaalservice

Hebt u een geveltuintje gemaakt? Of gaat u tegels uit uw tuin vervangen voor groen of bent u dit van plan? Dan kunt u uw (straat)tegels die over zijn gratis meegeven met de tegelophaalservice van de gemeente Schouwen-Duiveland! Op deze staat wanneer de tegelophaal-service rijdt, hoe ue deze bestelt en aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Waarom NK Tegelwippen

Het klimaat verandert en we krijgen vaker te maken met heftige buien en langdurige hitte. Door tegels te vervangen voor groen kunnen we samen een verschil maken. En niet alleen voor het klimaat, maar ook voor onszelf. In een groene tuin kunt u heerlijk tot rust komen en genieten van de natuur om u heen. Bovendien vermindert groen de kans op wateroverlast en zorgt het voor verkoeling in de zomer. Maar dat is nog niet alles. Meer groen betekent ook meer leven, zoals vogels, insecten en andere dieren die afhankelijk zijn van een groene leefomgeving. Samen kunnen we zorgen voor een groener, mooier en gezonder Schouwen-Duiveland! Meer weten? Kijk op nk-tegelwippen.nl.