Blauwe Vlaggen voor stranden en jachthavens Schouwen-Duiveland

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar opnieuw Blauwe Vlaggen voor de stranden van Renesse, het strand van Westenschouwen, van Nieuw-Haamstede en het strand aan de Brouwersdam aan Schouwen-Duiveland uitgereikt. Ook de gemeentelijke jachthavens in Zierikzee en Brouwershaven en de particuliere jachthavens Den Osse en Bruinisse ontvingen dit keurmerk.

Seizoen geopend

Op donderdag 12 mei is er voor het eerst in 3 jaar weer een officiële uitreikingsceremonie geweest voor de Blauwe Vlag. Met het hijsen van de Blauwe Vlag in de Hanzehaven van Elburg werd het seizoen officieel geopend.

Veilige, schone en duurzame stranden en jachthavens

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria, zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is 1 jaar geldig. Jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. In Nederland zijn dit jaar in totaal 189 Blauwe Vlaggen toegekend, aan 130 jachthavens en 59 stranden.

De campagne van de Blauwe Vlag is in 1987 wereldwijd gestart. Schouwen-Duiveland doet vanaf het begin mee. Wethouder Jacqueline van Burg: 'We zijn trots op de Blauwe Vlaggen voor Schouwen-Duiveland. Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze stranden en jachthavens. Onze inzet op kwaliteit, veiligheid, duurzaamheid, natuur en milieu wordt hiermee beloond.'

Ook voor Stichting Eilandmarketing Schouwen-Duiveland (SESD) is de onderscheiding van grote meerwaarde. Directeur Ruurt van der Wel: 'Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal hét herkennings- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met zwemwater van uitstekende kwaliteit en veilige en schone jachthavens. We zijn trots dat we deze erkende kwaliteit kunnen promoten.'

Blauwe Vlag

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur, een gezond milieu en duurzame jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieuorganisatie.