Rijbewijs, militair rijbewijs omwisselen

Omschrijving

____________________________________________________________________________________________________________________

Belangrijke mededeling in verband met het coronavirus

Heeft u (milde) verkoudheidsklachten? Dan vragen we u geen afspraak te maken en niet naar het gemeentehuis te komen. Zodra u geen verkoudheidsklachten meer heeft kunt u via onze website een (nieuwe) afspraak maken. Voor de meest actuele informatie kunt u de nieuwsberichten op onze website raadplegen: schouwen-duiveland.nl. Bedankt voor uw begrip en medewerking!

____________________________________________________________________________________________________________________

Een militair rijbewijs is bedoeld als rijvaardigheidsbewijs binnen de militaire organisatie en is niet algemeen geldig. Een Nederlands militair rijbewijs kan worden omgewisseld voor een normaal Nederlands rijbewijs.

Hebt u wel al een normaal rijbewijs, maar met minder categorieën dan uw militair rijbewijs? Dan kunnen de categorieën van uw militair rijbewijs (meestal C en D) ook worden omgewisseld.

Voordat u uw militaire rijbewijs bij de gemeente kunt omwisselen, moet u een gezondheidsverklaring kopen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Daarna kunt u een afspraak maken met de gemeente om het militair rijbewijs om te wisselen.

Hoe werkt het?

Om een afspraak te maken, klikt u op de knop 'Afspraak maken' in het rechtermenu op deze pagina.

Let op:

  • Als u in het formulier klikt op de knop 'Afspraak maken' krijgt u een lijst met datums te zien. Kiest u een datum en ziet u geen tijden? Dat betekent dat er op deze dag geen afspraak meer mogelijk is.
  • Heeft u een datum en tijd geselecteerd? Scroll dan helemaal naar beneden om uw afspraak te bevestigen.

Na de aanvraag kunt u uw rijbewijs na vijf werkdagen ophalen.

Spoed

Voor een spoedaanvraag vraagt u het rijbewijs vóór 14.00 aan, dan kunt u het de volgende werkdag na 10.00 ophalen. U hoeft voor het afhalen van het rijbewijs geen afspraak te maken.

Wat moet ik doen?

Neem de volgende documenten mee naar uw afspraak:

  • uw militair rijbewijs
  • uw vorige rijbewijs (indien van toepassing)
  • een geldig identiteitsbewijs
  • een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • verklaring van geschiktheid van het CBR

Extra informatie

Gaat het bij de omwisseling om een categorie-uitbreiding? Neem dan ook de volgende documenten mee:

  • een verklaring van rijvaardigheid voor elke categorie waarop de aanvraag betrekking heeft en waarvoor het eerder afgegeven rijbewijs niet geldig is. Deze verklaring mag niet langer dan zes maanden voor de aanvraag zijn afgegeven. Bovendien moet de verklaring aan het militair rijbewijs vastzitten
  • een verklaring van geschiktheid voor elke categorie waarop de aanvraag betrekking heeft en waarvoor het eerder afgegeven rijbewijs geldig is. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan een jaar.

Wat kost het?

De kosten voor het omwisselen van een militair rijbewijs bedragen € 40,65.

Bij een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra.