Rijbewijs, gezondheidsverklaring

Omschrijving

Iedereen die een examen wil afleggen voor een rijbewijs, moet het formulier gezondheidsverklaring invullen. Daarmee bepaalt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) of u lichamelijk en geestelijk een motorvoertuig kunt besturen. Het CBR kan beslissen dat u medisch gekeurd moet worden. Een medische keuring geldt voor ouderen en chauffeurs van vrachtwagen of bus.

Gezondsheidsverklaring personen jonger dan 75

In de volgende gevallen hebt u een gezondheidsverklaring nodig:

  • u doet rijexamen in de categorie A, B of BE
  • u hebt al een rijbewijs in de categorie A, B of BE, maar u moet tussentijds medisch gekeurd worden
  • u wilt een buitenlands rijbewijs in de categorie A, B of BE omwisselen

Gezondheidsverklaring personen ouder dan 75

U hebt de gezondheidsverklaring altijd nodig als u ouder bent dan 75 jaar.

Bent u ouder dan 70 jaar en verloopt uw rijbewijs na uw 75e verjaardag? Dan hebt u ook de gezondheidsverklaring nodig.

Gezondheidsverklaring rijbewijs C of D

Wilt u een rijbewijs in de categorie C of D? Dan hebt u altijd een gezondheidsverklaring nodig. Ook als u uw rijbewijs wilt verlengen.

Hoe lang duurt het?

Nadat het CBR uw gezondheidsverklaring heeft ontvangen, krijgt u zo snel mogelijk schriftelijk reactie. Het CBR doet er alles aan binnen vier weken te reageren.

Hoe werkt het?

U koopt het formulier gezondheidsverklaring via Mijn CBR. Log in met uw DigiD. Of u koopt het papieren formulier gezondheidsverklaring bij de gemeente of uw rijschool. Maak bij de gemeente een afspraak via de knop 'Afspraak maken' in het rechtermenu op deze pagina.

Volg daarna de volgende stappen:

  1. Beantwoordt u minimaal één van de vragen op het formulier met ‘ja’? Maak dan een afspraak met een arts voor een medische keuring.
  2. Stuur het formulier naar het CBR. Voeg eventueel een doktersverklaring toe. U krijgt vanzelf bericht of u geschikt bent om een motorvoertuig te besturen.
  3. Hebt u bericht gekregen dat u geschikt bent? Dan kunt u het rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Wanneer u afspraak maakt met uw DigiD, worden de gegevens die bij de gemeente Schouwen-Duiveland al bekend zijn, ingevuld in het formulier.

Van afspraken die gemaakt zijn met DigiD, kunt u de voortgang volgen in uw Persoonlijke Internet Pagina (PIP). Dit is niet mogelijk wanneer u geen gebruik maakt van uw DigiD.

Wat kost het?

De gezondheidsverklaring kost € 33,80.