Paspoort of identiteitskaart

Omschrijving

Een paspoort en identiteitskaart zijn reisdocumenten en identiteitsbewijzen. Een paspoort is wereldwijd geldig, een identiteitskaart in de meeste Europese landen. Als u op reis gaat checkt u vooraf of uw identiteitskaart geldig is voor het land waar u naar toegaat. U kunt alleen een identiteitsbewijs aanvragen in de gemeente waar u ingeschreven staat.

Hoe werkt het?

Om een identiteitsbewijs aan te vragen moet u persoonlijk langskomen in het gemeentehuis. U kunt hiervoor een afspraak maken via de knop 'Afspraak maken' in het rechtermenu op deze pagina.

Hebt u met spoed een paspoort of identiteitskaart nodig?

Bij de aanvraag geeft u dit aan. U betaalt aanvraag- en extra kosten. Een spoedaanvraag moet u voor 15.00 uur in het gemeentehuis doen. In principe is het identiteitsbewijs de eerstvolgende werkdag klaar. Garantie dat het identiteitsbewijs daadwerkelijk op tijd binnen is, kan de gemeente niet geven. Zij is afhankelijk van de postbezorging en het bedrijf dat de identiteitsbewijzen levert. Zaterdagen en feestdagen zijn geen werkdagen. Op deze dagen worden geen identiteitsbewijzen bezorgd.

Nood

Moet u onmiddellijk op reis en is uw paspoort/identiteitskaart verlopen of kwijt, vraag dan een noodpaspoort aan bij de Koninklijke Marechaussee.

Wanneer u de afspraak maakt met uw DigiD, worden de gegevens die bij de gemeente Schouwen-Duiveland al bekend zijn, ingevuld in het formulier.

Van afspraken die gemaakt zijn met DigiD, kunt u de voortgang volgen in uw Persoonlijke Internet Pagina (PIP). Dit is niet mogelijk wanneer u geen gebruik maakt van uw DigiD.

Wat moet ik doen?

Neem de volgende documenten mee naar uw afspraak:

  • alle in uw bezit zijnde reisdocumenten (zowel paspoort als identiteitskaart) geldig of verlopen, zowel de Nederlandse als de buitenlandse documenten als u meerdere nationaliteiten hebt
  • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen

Is uw huidige paspoort/identiteitskaart bij de aanvraag van een nieuw reisdocument verlopen dan wordt dit bij de aanvraag ingehouden. U kunt op uw verzoek een verlopen reisdocument (ongeldig gemaakt) terugkrijgen. Het nieuwe identiteitsbewijs ligt vijf werkdagen na de aanvraag voor u klaar.

Toestemming voor kinderen

Voor de aanvraag van een Nationaal paspoort voor personen jonger dan 18 jaar en/of de aanvraag van een Nederlandse Identiteitskaart voor personen jonger dan 12 jaar is een verklaring van toestemming vereist. Deze verklaring kunt u downloaden in het rechtermenu. Deze verklaring moet ondertekend zijn door de ouder(s)/gezaghouder(s). Bij de verklaring van toestemming moeten de geldige legitimatiebewijzen van de ouder(s)/gezaghouder(s) worden getoond.

Weigert een van de ouders/gezaghouders toestemming te geven? Dan kunt u vervangende toestemming aanvragen via de rechtbank.

Toestemming geven, moet alleen als beide ouders het ouderlijk gezag hebben. Als een van de ouders niet het gezag heeft, dan hoeft hij of zij geen toestemming te geven.

Hoe geeft u toestemming?

U komt, beide of alleen, met uw kind mee naar het gemeentehuis. Vul vooraf het formulier toestemming reisdocument minderjarige in. Dit moet door beide ouders of voogden ondertekend worden. Neem van beide ouders of voogden het originele legitimatiebewijzen mee.

Wat kost het?

Een Nederlandse identiteitskaart (18+) tien jaar geldig kost € 51,05.

Nederlandse identiteitskaart (18-) vijf jaar geldig kost € 29,05.

Wilt u met spoed een reisdocument aanvragen? Dan betaalt u een toeslag van € 47,55.

Een paspoort (18+) tien jaar geldig kost € 65,30.

Een paspoort (18-) vijf jaar geldig kost € 52,00.