Paspoort of identiteitskaart

Omschrijving

Een paspoort is een reisdocument waarmee u naar andere landen in de wereld kunt reizen. Voor sommige landen hebt u ook een visum nodig. Daarnaast is het paspoort een identificatiemiddel in Nederland. De identificatieplicht geldt voor personen vanaf 14 jaar. De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen. Ook kinderen onder de 14 jaar moeten daar een identiteitsbewijs bij zich hebben.

Er is ook een Nederlandse identiteitskaart. Hiermee kunt u alleen binnen een deel van Europa reizen. Een identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Gaat u op reis met uw kind? Lees de informatie hieronder bij 'Toestemming voor kinderen'.

Hoe werkt het?

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw paspoort tien jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is het paspoort vijf jaar geldig. Om een identiteitsbewijs aan te vragen moet u persoonlijk langskomen in het gemeentehuis. U kunt hiervoor een afspraak maken via de knop 'Afspraak maken' in het rechtermenu op deze pagina.

Heeft u hulp nodig bij het maken van de afspraak?

Het Platform Digi-Taal heeft een instructievideo gemaakt waarin u wordt begeleid bij het invullen van het formulier. Wilt u hier gebruik van maken klik dan op de link: Platform Digi-taal. De website van Digi-Taal zal nu openen, klik vervolgens op de knop 'Paspoort of ID aanvragen' in dit scherm en volg verder de instructies.

Hebt u met spoed een paspoort of identiteitskaart nodig?

Bij de aanvraag geeft u dit aan. U betaalt aanvraag- en extra kosten. Een spoedaanvraag moet u voor 15.00 uur in het gemeentehuis doen. Dan ligt het identiteitsbewijs de eerstvolgende werkdag klaar. Zaterdagen, zon- en feestdagen zijn geen werkdagen. Op deze dagen worden geen identiteitsbewijzen bezorgd.

Nood

Moet u onmiddellijk op reis en is uw paspoort/identiteitskaart verlopen of kwijt, vraag dan een noodpaspoort aan bij de Koninklijke Marechaussee.

Wat moet ik doen?

Neem de volgende documenten mee naar uw afspraak:

  • alle in uw bezit zijnde reisdocumenten (zowel paspoort als identiteitskaart) geldig of verlopen, zowel de Nederlandse als de buitenlandse documenten als u meerdere nationaliteiten hebt
  • een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen

Is uw huidige paspoort/identiteitskaart bij de aanvraag van een nieuw reisdocument verlopen dan wordt dit bij de aanvraag ingehouden. Het nieuwe identiteitsbewijs ligt na vijf werkdagen na de aanvraag voor u klaar.

Toestemming voor kinderen

Voor de aanvraag van een Nationaal paspoort voor personen jonger dan 18 jaar en/of de aanvraag van een Nederlandse Identiteitskaart voor personen jonger dan 12 jaar is een 'Verklaring omtrent toestemming' vereist. Deze verklaring kunt u vinden in het rechtermenu onder 'Bekijk ook'. U kunt de verklaring downloaden en uitprinten.

Hoe geeft u toestemming?

U komt, beide of alleen, met uw kind mee naar het gemeentehuis. Vul vooraf het formulier 'Verklaring omtrent toestemming' in. Deze verklaring moet door beide ouders of voogden ondertekend worden. Bij de verklaring van toestemming moeten de geldige legitimatiebewijzen van de ouder(s)/gezaghouder(s) worden getoond.

Weigert een van de ouders/gezaghouders toestemming te geven? Dan kunt u vervangende toestemming aanvragen via de rechtbank.

Toestemming geven moet alleen als beide ouders het ouderlijk gezag hebben. Als een van de ouders niet het gezag heeft, dan hoeft hij of zij geen toestemming te geven.

Wat kost het?

De kosten voor een paspoort of identiteitskaart zijn als volgt:

  • Nederlandse identiteitskaart (18+): € 58,30.
  • Nederlandse identiteitskaart (18-): € 30,70.
  • Paspoort (18+): € 73,20.
  • Paspoort (18-): € 55,35.

Wilt u met spoed een reisdocument aanvragen? Dan betaalt u een toeslag van € 49,85.