Paspoort of identiteitskaart

Omschrijving

_____________________________________________________________________________________________________________________

Belangrijke mededeling in verband met het coronavirus

Heeft u (milde) verkoudheidsklachten? Dan vragen we u geen afspraak te maken en niet naar het gemeentehuis te komen. Zodra u geen verkoudheidsklachten meer heeft kunt u via onze website een (nieuwe) afspraak maken. Voor de meest actuele informatie kunt u de nieuwsberichten op onze website raadplegen: schouwen-duiveland.nl. Bedankt voor uw begrip en medewerking!

______________________________________________________________________________________________________________________

Wat is een Nationaal Paspoort of Nederlandse Identiteitskaart?

 • Reisdocument: een paspoort is een reisdocument waarmee u naar andere landen in de wereld kunt reizen. Voor sommige landen hebt u ook een visum nodig. Met een identiteitskaart kunt u alleen binnen een deel van Europa reizen.
 • Identificatiemiddel: voor personen vanaf 14 jaar geldt een identificatieplicht in Nederland. In de zorg geldt een identificatieplicht voor iedereen. Ook kinderen onder de 14 jaar moeten daar een identiteitsbewijs bij zich hebben.

Een identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort.

Let op! Vanaf 1 januari 2021 krijgt een nieuwe identiteitskaart een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de receptie, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl

Paspoort of identiteitskaart voor kinderen

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Voor de aanvraag van een paspoort voor personen jonger dan 18 jaar en/of de aanvraag van een identiteitskaart voor personen jonger dan 12 jaar is een 'Verklaring omtrent toestemming' vereist. Deze verklaring vindt u in het rechtermenu onder 'Bekijk ook'. U kunt de verklaring downloaden en uitprinten.

Hoelang is mijn paspoort of identiteitskaart geldig?

 • Personen boven de 18 jaar: uw identiteitsbewijs (zowel paspoort en/of identiteitskaart) is tien jaar geldig.
 • Personen onder de 18 jaar: uw identiteitsbewijs is vijf jaar geldig.

Hoe werkt het?

Om een identiteitsbewijs aan te vragen moet u persoonlijk langskomen op het gemeentehuis. U kunt hiervoor een afspraak maken via de knop 'Afspraak maken' in het rechtermenu op deze pagina.

Let op:

 • Als u in het formulier klikt op de knop 'Afspraak maken' krijgt u een lijst met datums te zien. Kiest u een datum en ziet u geen tijden? Dat betekent dat er op deze dag geen afspraak meer mogelijk is.
 • Hebt u een datum en tijd geselecteerd? Scroll dan helemaal naar beneden om uw afspraak te bevestigen.

Hebt u hulp nodig bij het maken van de afspraak?

Het Platform Digi-Taal heeft een instructievideo gemaakt waarin u wordt begeleid bij het invullen van het formulier. Wilt u hier gebruik van maken, klik dan op de link: Platform Digi-taal. De website van Digi-Taal zal nu openen, klik vervolgens op de knop 'Paspoort of ID aanvragen' in dit scherm en volg de verdere instructies.

Hebt u met spoed een paspoort of identiteitskaart nodig?

Bij de aanvraag geeft u dit aan. U betaalt aanvraag- en extra kosten. Een spoedaanvraag moet u vóór 15.00 uur in het gemeentehuis doen. Dan ligt het identiteitsbewijs de eerstvolgende werkdag klaar. Zaterdagen, zon- en feestdagen zijn geen werkdagen. Op deze dagen worden geen identiteitsbewijzen bezorgd.

Noodpaspoort

Moet u onmiddellijk op reis en is uw paspoort/identiteitskaart verlopen of kwijt? Vraag dan een noodpaspoort aan bij de Koninklijke Marechaussee.

Wat moet ik doen?

Neem de volgende documenten mee naar uw afspraak:

 • alle in uw bezit zijnde reisdocumenten (zowel paspoort als identiteitskaart) geldig of verlopen, zowel de Nederlandse als de buitenlandse documenten als u meerdere nationaliteiten hebt
 • een kleurenpasfoto, niet ouder dan 6 maanden. Let op de pasfoto-eisen.

Is uw huidige paspoort/identiteitskaart bij de aanvraag van een nieuw reisdocument verlopen dan wordt deze bij de aanvraag ingehouden. Het nieuwe identiteitsbewijs ligt vijf werkdagen na de aanvraag voor u klaar.

Toestemming voor kinderen

U komt, beide of alleen, met uw kind mee naar het gemeentehuis. Vul vooraf het formulier 'Verklaring omtrent toestemming' in. Deze verklaring moet door beide ouders of voogden ondertekend worden. Bij de verklaring van toestemming moeten de geldige legitimatiebewijzen van de ouder(s)/gezaghouder(s) worden getoond.

Weigert een van de ouders/gezaghouders toestemming te geven? Dan kunt u vervangende toestemming aanvragen via de rechtbank.

Toestemming geven moet alleen als beide ouders het ouderlijk gezag hebben. Als een van de ouders niet het gezag heeft, dan hoeft hij of zij geen toestemming te geven.

Wat kost het?

De kosten voor een paspoort of identiteitskaart zijn als volgt:

 • Nederlandse identiteitskaart (18+): € 64,00.
 • Nederlandse identiteitskaart (18-) : € 32,90.
 • Paspoort (18+): € 74,75.
 • Paspoort (18-) : € 56,55.

Wilt u met spoed een reisdocument aanvragen? Dan betaalt u een toeslag van € 50,90.