Ik woon veilig en schoon

Alles is anders op het moment. In Nederland zijn maatregelen van kracht om het coronavirus onder controle te krijgen. Deze maatregelen hebben grote invloed op ons dagelijks leven. We houden afstand tot elkaar en moeten, zeker als we ouder zijn dan 70, voorzichtig zijn in het contact met anderen.

Dit betekent waarschijnlijk dat u veel thuis bent. Mogelijk kunt of wilt u ook geen huishoudelijke hulp in uw huis toelaten. Het is dan fijn als u zelf uw woning schoon kunt houden. Dit brengt echter wel risico’s met zich mee. Bijna de helft van de valongevallen in de leeftijd van 70 jaar en ouder vindt namelijk plaats in en om het huis.

In de folder ‘Ik woon veilig en schoon’ vindt u praktische tips. Over hoe u uw huis makkelijk schoon kan houden. En hoe u vallen en andere ongelukjes in huis kan voorkomen. Er zijn handige hulpmiddelen die uw veiligheid en het woongemak vergroten. Zoals drempelhulpen, douchestoelen en muurbeugels, maar ook ‘slimme’ dweilen, robotstofzuigers en schoonmaakattributen met een lange steel. Allemaal zaken die bij de bouwmarkt, warenhuis of hulpmiddelenwinkel te koop zijn.

Tips voor een veilig en schoon huis

TIP #1: Haal drempels in huis weg of maak gebruik van een drempelplaat of helling als u moeilijk loopt of in een rolstoel zit.

TIP #2: Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk spullen in de weg staan of op de grond liggen, waardoor u zich makkelijker kunt bewegen in huis en minder kans hebt om te vallen.

TIP #3: Pas de indeling van uw badkamer aan, zodat het voor u mogelijk en aangenaam is om te douchen.