Blog: Aantekeningen van een archivaris

Verschillende medewerkers van het gemeentearchief bloggen regelmatig over interessante archiefstukken, belangrijke ontwikkelingen in hun vakgebied en over hun ervaringen tijdens het werk. De blogs verschijnen als er iets nieuws of opmerkelijks te melden valt.

Hieronder vindt u de laatste zes blogs. klik op 'alle artikelen' voor een overzicht van alle blogs.

_______________________________________

Standbeeld Willem van Oranje

Midden op het Plein te Den Haag, tegenover de Tweede Kamer, werd in 1848 een bronzen standbeeld van Willem van Oranje onthuld. Enkele jaren daarvoor werd aan de inwoners van Nederland een donatie gevraagd om de realisatie van het beeld mogelijk te maken. Ook op Schouwen-Duiveland droeg men een steentje bij, al was dat niet in iedere gemeente het geval.

Akte van indemniteit

Het weren van economische vluchtelingen is niet van de laatste tijd. Vanaf de 17e eeuw probeerden steden en dorpen deze behoeftige nieuwkomers te weren omdat ze alleen maar geld zouden kosten. Met een akte van indemniteit werd de stad gevrijwaard van deze kosten.

Hondjes in Oosterland

Er wordt weleens beweerd dat de hond de beste vriend van de mens is. Ze worden al eeuwen gebruikt voor de jacht maar de trouwe viervoeters zijn vooral vermaard voor het prettige gezelschap dat ze bieden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Adriaantje Booterhoek ontstemd was toen in 1737 te Oosterland haar hondje werd doodgeschoten.

Brand!! in Zierikzee

‘Scholieren steken schoolboeken in brand in Zierikzee’ kopte de PZC op 1 juli jongstleden. Niet alleen de boeken werden gretig door de vlammen verteerd, ook de dijk bij de Boerenweg moest het ontgelden.

Kerkhofmuur Burgh

In het weekend van de begraafplaats, dit jaar op 24 en 25 mei, wordt aandacht geschonken aan de begraafplaatsen in Nederland. Een begraafplaats is doorgaans een oase van rust en een plek om dierbaren te gedenken. Deze rust was op het oude kerkhof van Burgh in het begin van de 18e eeuw echter ver te zoeken.

Poortersboeken Zierikzee gedigitaliseerd

De poortersboeken van Zierikzee behoren tot de waardevolste stukken van het gemeentearchief. Het oudste deel begint in 1302 en is daarmee het oudste poortersboek van Nederland. Het is sinds kort mogelijk om thuis vanuit de luie stoel digitaal te bladeren in deze stukken. Maar wat voor dingen kan je vinden in deze poortersboeken?