Blog: Aantekeningen van een archivaris

Verschillende medewerkers van het gemeentearchief bloggen regelmatig over interessante archiefstukken, belangrijke ontwikkelingen in hun vakgebied en over hun ervaringen tijdens het werk. De blogs verschijnen als er iets nieuws of opmerkelijks te melden valt.

Hieronder vindt u de laatste zes blogs. klik op 'alle artikelen' voor een overzicht van alle blogs.

_______________________________________

Poortersboeken Zierikzee gedigitaliseerd

De poortersboeken van Zierikzee zijn één van de waardevolste stukken van het gemeentearchief. Het oudste deel begint in 1302 en is daarmee het oudste poortersboek van Nederland. Het is sinds kort mogelijk om thuis vanuit de luie stoel digitaal te bladeren in deze stukken. Maar wat voor dingen kan je vinden in deze poortersboeken?

Eendenvilla bij de Nobelpoort

Wandelend langs de gracht van Zierikzee valt het vogelverblijf nabij de Nobelpoort gelijk op. Dit onderkomen past geheel in de traditie van Zierikzee om goed voor haar grachtbewoners te zorgen.

Zonder geschiedenis besta je niet

In de bibliotheek in Zierikzee wordt de tentoonstelling 'HERSTORY Feministische ontwikkelingen op Schouwen-Duiveland' geopend. Niet toevallig is 8 maart als openingsdag gekozen: dan is het Internationale vrouwendag.

De M.C.D.-Revue

Het eerste couplet van het revuelied ‘Ons binne mâ boertjes’ van de M.C.D. Revue. Een lied over de vooroordelen over Zeeuwen.

Bommen op Zierikzee

Honderd jaar werd Zierikzee opgeschrikt door een aanval met bommen. In 1917 woedde de Eerste Wereldoorlog nog in alle hevigheid. Een groot deel van Europa was veranderd in een strijdtoneel dat zijn weerga tot dan niet had gekend.

Nostalgie

Iedereen zal het wel eens ervaren: herinneringen ophalen is meer dan geheugenwerk. Het is ook nostalgie om hetgeen geweest is.