Blog: Aantekeningen van een archivaris

Verschillende medewerkers van het gemeentearchief bloggen regelmatig over interessante archiefstukken, belangrijke ontwikkelingen in hun vakgebied en over hun ervaringen tijdens het werk. De blogs verschijnen als er iets nieuws of opmerkelijks te melden valt. 

Hieronder vindt u de laatste zes blogs. klik op 'alle artikelen' voor een overzicht van alle blogs.

                                                             ______________________________________

Frisse lucht

Frisse lucht

Kijk eens goed naar deze foto van een bijeenkomst in de knusse raadszaal van het oude stadhuis in de Meelstraat in Zierikzee. De foto is genomen op 23 juli 1953. We zien wethouder Gerritsen, met een brandende sigaar tussen zijn vingers, een kistje sigaren presenteren aan zijn buurman. Die tast vrolijk lachend toe.

Difterie in Bruinisse

Difterie in Bruinisse

Het coronavirus houdt momenteel het dagelijks leven van eenieder in zijn greep. Met man en macht wordt geprobeerd het virus zoveel als mogelijk te controleren, de negatieve effecten te beperken en een vaccin te ontwikkelen. Hoewel de gevolgen van en maatregelen tegen dit virus van ongekende en ongeëvenaarde grootte zijn voor Nederland, is het niet voor het eerst dat men in Nederland te maken krijgt met een ziekte waar niet direct een oplossing voor is.

Uitbraak Gravensteen

Uitbraak Gravensteen

Het Gravensteen aan de Mol te Zierikzee diende eeuwenlang als gevangenis. In verschillende vertrekken werden misdadigers opgesloten in afwachting van hun straf. De kans op ontsnappen leek schier onmogelijk.

Standbeeld Willem van Oranje

Standbeeld Willem van Oranje

Midden op het Plein te Den Haag, tegenover de Tweede Kamer, werd in 1848 een bronzen standbeeld van Willem van Oranje onthuld. Enkele jaren daarvoor werd aan de inwoners van Nederland een donatie gevraagd om de realisatie van het beeld mogelijk te maken. Ook op Schouwen-Duiveland droeg men een steentje bij, al was dat niet in iedere gemeente het geval.

Akte van indemniteit

Akte van indemniteit

Het weren van economische vluchtelingen is niet van de laatste tijd. Vanaf de 17e eeuw probeerden steden en dorpen deze behoeftige nieuwkomers te weren omdat ze alleen maar geld zouden kosten. Met een akte van indemniteit werd de stad gevrijwaard van deze kosten.

Hondjes in Oosterland

Hondjes in Oosterland

Er wordt weleens beweerd dat de hond de beste vriend van de mens is. Ze worden al eeuwen gebruikt voor de jacht maar de trouwe viervoeters zijn vooral vermaard voor het prettige gezelschap dat ze bieden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Adriaantje Booterhoek ontstemd was toen in 1737 te Oosterland haar hondje werd doodgeschoten.