Blog: Aantekeningen van een archivaris

Verschillende medewerkers van het gemeentearchief bloggen regelmatig over interessante archiefstukken, belangrijke ontwikkelingen in hun vakgebied en over hun ervaringen tijdens het werk. De blogs verschijnen als er iets nieuws of opmerkelijks te melden valt.

Hieronder vindt u de laatste zes blogs. klik op 'alle artikelen' voor een overzicht van alle blogs.

_______________________________________

Hondjes in Oosterland

Er wordt weleens beweerd dat de hond de beste vriend van de mens is. Ze worden al eeuwen gebruikt voor de jacht maar de trouwe viervoeters zijn vooral vermaard voor het prettige gezelschap dat ze bieden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Adriaantje Booterhoek ontstemd was toen in 1737 te Oosterland haar hondje werd doodgeschoten.

Brand!! in Zierikzee

‘Scholieren steken schoolboeken in brand in Zierikzee’ kopte de PZC op 1 juli jongstleden. Niet alleen de boeken werden gretig door de vlammen verteerd, ook de dijk bij de Boerenweg moest het ontgelden.

Kerkhofmuur Burgh

In het weekend van de begraafplaats, dit jaar op 24 en 25 mei, wordt aandacht geschonken aan de begraafplaatsen in Nederland. Een begraafplaats is doorgaans een oase van rust en een plek om dierbaren te gedenken. Deze rust was op het oude kerkhof van Burgh in het begin van de 18e eeuw echter ver te zoeken.

Poortersboeken Zierikzee gedigitaliseerd

De poortersboeken van Zierikzee behoren tot de waardevolste stukken van het gemeentearchief. Het oudste deel begint in 1302 en is daarmee het oudste poortersboek van Nederland. Het is sinds kort mogelijk om thuis vanuit de luie stoel digitaal te bladeren in deze stukken. Maar wat voor dingen kan je vinden in deze poortersboeken?

Eendenvilla bij de Nobelpoort

Wandelend langs de gracht van Zierikzee valt het vogelverblijf nabij de Nobelpoort gelijk op. Dit onderkomen past geheel in de traditie van Zierikzee om goed voor haar grachtbewoners te zorgen.

Zonder geschiedenis besta je niet

In de bibliotheek in Zierikzee wordt de tentoonstelling 'HERSTORY Feministische ontwikkelingen op Schouwen-Duiveland' geopend. Niet toevallig is 8 maart als openingsdag gekozen: dan is het Internationale vrouwendag.