Aanwinsten archief

Veel mensen en instellingen schenken elk jaar opnieuw materiaal aan het Gemeentearchief. Zo dragen zij eraan bij dat waardevolle stukken, foto’s en dergelijke behouden blijven. Graag laten wij u met een bijzondere aanwinst kennismaken

Etsboek leerlingen Openbare Basisschool ’t Mêêtje in ELLEMEET 

In het schooljaar 1993/1994 deden alle leerlingen van ’t Mêêtje mee met het ‘Etsproject’.

Het hele proces van etsen werd onder begeleiding van Greetje en Jan Koppert, de ouders van Rosanne, met de leerlingen doorlopen. Het thema was ‘Structuur in de natuur’.

De leerlingen kregen zinken plaatjes, waarop ze een harde bijenwaslaag aanbrachten, die ze vervolgens met een kaars beroetten. In de waslaag krasten ze met een scherp voorwerp hun tekening. Vervolgens gingen de plaatjes in een verdunde zoutzuuroplossing, waardoor de tekening in het metaal werd geëtst.

Wanneer dat proces was voltooid, maakten de leerlingen de plaatjes schoon en verwijderden ze de was. Toen kwam het spannendste deel: de etspers werd op een kar naar school gebracht en het proces van afdrukken begon! Inkt werd met een doek of (lekker) met je handen over de plaat uitgewreven en weer verwijderd, zodat alleen in de groeven inkt overbleef. De laatste stap was de etsplaat met diepdrukpapier en daarop een viltlaag door de rollen van de pers te draaien. En de ets was klaar!

De leerlingen maakten vijf afdrukken van hun ets. Een afdruk was voor de tentoonstelling in bibliotheek De Stolpe in Zierikzee, die op 12 april 1994 door wethouder W.G. Renden van de gemeente Middenschouwen werd geopend. En een exemplaar belandde in dit prachtige verzamelboek van het ‘Etsproject’. De etsen zijn gedrukt op diepdrukpapier van Hahnemühle. Het album is met behulp van een vlakpers ingebonden door de heer Koppert met een kaft van Frans cansonpapier. Hieronder de ets van Monica Bos.

Ets van Monica Bos