Aanwinsten archief

Veel mensen en instellingen schenken elk jaar opnieuw materiaal aan het gemeentearchief. Zo dragen zij eraan bij dat waardevolle stukken, foto’s en dergelijke behouden blijven. Graag laten wij u met een bijzondere aanwinst kennismaken.

Herdenking 75 jaar vrijheid 2019-2020

In 2019 herdenken we 75 jaar bevrijding in Zuid-Nederland, in 2020 volgt de herdenking van de bevrijding in de rest van Nederland. In dit kader presenteren wij een aanwinst waarin deze tweedeling zichtbaar wordt.

Brieven van geëvacueerden, 1944-1945

Zo ontvingen we van de heer Van Langeraad een aantal brieven gericht aan de familie K.A. van Langeraad-der Weduwen te Oosterland. Ze zijn geschreven door geëvacueerde familieleden en kennissen in de jaren 1944 en 1945. De ene schrijver maakte de komst van de Canadezen mee, terwijl anderen in bezet gebied zaten en nog moesten wachten op de bevrijding.

De schrijvers vertellen over het dagelijks leven in een oorlogssituatie: bombardementen en beschietingen, het gebrek aan voedsel en andere levensbehoeften en het gemis van familie en van huis en haard. Een citaat uit een van de brieven:

“Wissenkerke 1944

Woensdag 1 november is het een beetje spannende dag, want er is bericht gekomen dat de Canadezen met hun tanks in Wolfaartsdijk klaar staan om over te komen naar Kortgene. Velen zijn nieuwsgierig en pakken de fiets om daar te gaan kijken, maar de meesten blijven toch thuis. [..] Ineens zie ik iets dat vlugger rijdt dan de fietsers. Het lijkt wel een auto, dan zie ik er nog één en nog één… Dan dringt het plotseling tot me door; dat zijn de Canadezen. Ik geef een paar schreeuwen en daar komen ze allemaal het kamertje ingevlogen. Intusschen waren de tanks bijna bij het dorp en moesten we ergens op gaan staan om ze over de haag heen te kunnen zien. Jan stond op een stoel, Corry op onze dekenkist en ik op het ledikant. [..] Donderdag en vrijdag is het tamelijk rustig, wel wordt er veel in Walcheren geschoten, zoodat soms alles dreunt. ’s Middags worden de moffe meiden- en vrouwen op de muziektent kaal geknipt. Er komt een briefkaart van Koos, dat Goes zondagmiddag 2 uur is overgegeven. Ze hadden 2 dagen in de schuilkelder gezeten en in 3 dagen geen warm eten gehad. Een straat dicht bij hun was half verwoest. Hun huis had alleen maar kapotte ruiten, maar bij de buren waren er voltreffers neer gekomen. [..]”

Brieven van geëvacueerden