Trouwen

Omschrijving

Als u gaat trouwen, meldt u uw trouwplannen bij de gemeente waar u de ceremonie wilt laten plaatsvinden. U kunt uw trouwplannen al een jaar voor uw trouwdag melden. De laatste mogelijkheid is twee weken voor uw huwelijk. De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen. Let op! Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat twee weken te kort kunnen zijn.

Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van uw huwelijk. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit komt te zien.

Er moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn als u het jawoord geeft. De getuigen moeten meerderjarig zijn.

De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen. U mag met elkaar trouwen als u:

  • 18 jaar of ouder bent
  • niet met iemand anders bent getrouwd
  • niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap heeft
  • u niet te dicht verwant bent aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus. Bent u derde- of vierdegraadsfamilie, zoals tante of neef? Dan kunt u wel trouwen. U moet dan allebei verklaren dat u vrijwillig met elkaar trouwt.
  • niet onder curatele staat. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter

Let op:

Vanaf 1 januari 2018 geldt een nieuwe wet als u gaat trouwen. U trouwt dan namelijk in beperkte gemeenschap van goederen. Volgens deze wet blijven al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen hebt van u alleen. De bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen. Dit geldt niet voor schenkingen of erfenissen die u krijgt tijdens uw huwelijk. Ook die zijn van u persoonlijk, tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven. Als u ondernemer bent, is het ook met de nieuwe wet nog steeds van belang dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden. Voor mensen die geregistreerd partnerschap aangaan geldt deze wet ook.

Hoe werkt het?

Wilt u ervan verzekerd zijn dat u kunt trouwen op de door gewenste datum en tijdstip, doe dan tijdig een reservering via de knop 'Aanvragen' in het rechtermenu op deze pagina.

Als u in het formulier een datum selecteert en er verschijnen geen tijden, dan zijn er op die dag geen afspraken meer mogelijk.

Wat kost het?

  • Op maandag en woensdag kosteloos om 09.00 uur.
  • Maandag tot en met vrijdag € 691.
  • Zaterdag € 750.
  • Getuigen van de gemeente € 87,40.
  • Trouwboekje € 35.

Legeswijzigingen voorbehouden.