Herbegraven of alsnog cremeren

Omschrijving

U kunt als burger een vergunning aanvragen voor het opnieuw begraven, het alsnog cremeren of het ontleden van een overledene.

Een verzoek tot herbegraven dient u in wanneer u bijvoorbeeld de overledene in een ander graf wilt plaatsen of op een andere begraafplaats wilt begraven. De aanvraag voor een vergunning herbegraven of alsnog cremeren kunt u ook door een begrafenisondernemer laten indienen.

Herbegraving van stoffelijke resten is, onder andere vanwege de ligging en de grondsoort van de grafruimte, niet altijd mogelijk.

Hoe werkt het?

Om een vergunning aan te vragen, klikt u op de knop 'Aanvragen' in het rechtermenu op deze pagina.

Wat kost het?

  • Het opgraven van een overledene en het na opgraven eventueel opnieuw begraven in hetzelfde particuliere graf kost € 556,50.        
  • Het opgraven en weer begraven van een overledene in een (ander) particuliere graf kost € 1.113.
  • Het opgraven of verwijderen van een asbus (met of zonder urn) en het na opgraven of verwijderen eventueel opnieuw begraven of bijzetten in hetzelfde particuliere urnengraf of -plaats kost € 335,70.
  • Het na opgraven of verwijderen weer begraven of bijzetten in een (ander(e)) particulier urnengraf of -plaats kost € 671. Daarnaast zijn er extra kosten indien het de uitgifte van een nieuw particulier urnengraf of -plaats betreft.
  • Het ruimen/schudden van een graf op verzoek van de belanghebbende kost € 335,70.
  • Het verstrooien van as op een verstrooiingsplaats kost per asbus € 111,20. Voor het verstrooien op buitengewone uren wordt het recht verhoogd met 75 %.