Het klimaat verandert. Hogere temperaturen, een sneller stijgende zeespiegel, heftigere buien en drogere zomers. Daar moeten we volgens de KNMI ’14- klimaatscenario’s’ in Nederland rekening mee houden. Als we niks doen kan dit leiden tot schade en zelfs slachtoffers. In het nationale deltaplan Ruimtelijke Adaptatie is afgesproken dat Nederland in 2050 klimaatbestendig en water robuust is ingericht. Het plan is er op gericht dat schade door hittestress, wateroverlast, droogte en overstromingen zo min mogelijk toeneemt. De overheden (lokaal, regionaal als nationaal) gaan, in nauwe samenwerking met bedrijven en maatschappelijke organisaties, in drie stappen te werk:
- ‘Weten’: analyseren wat de gevolgen zijn van klimaatverandering voor de diverse functies in een gebied in de periode tot 2050 (met een doorkijk naar 2100) ;
- ‘Willen’: concrete doelen stellen voor het verbeteren van de waterrobuustheid en klimaatbestendigheid in de periode tot 2050 en een daarbij passende strategie formuleren;
- ‘Werken’: de doelen en de strategie vastleggen in bijvoorbeeld beleidsplannen, wetten en regels en programma's voor uitvoering, beheer en ‘groot’ onderhoud.
Op deze pagina leest u meer over wat Schouwen-Duiveland op dit gebied doet.
Klimaat stresstest
Het klimaat verandert. Langzaam maar zeker merken we daar steeds meer de effecten van. Zo krijgen we vaker te maken met hevige regenbuien, extreme hitte en langdurige perioden van droogte. Bovendien stijgt de zeespiegel.
Zeeuwse aanpak klimaatadaptatie
In Zeeland hebben we met de gemeenten, provincie en waterschap afgesproken dat we gezamenlijk aan de slag gaan om een klimaatadaptatiestrategie op te stellen.
'Zeeland verandert mee'
Onder de naam 'Zeeland verandert mee' is een bewustwordingscampagne gestart. Deze campagne heeft als doel alle Zeeuwen bewust te maken dat we voor een klimaatbestendig Zeeland iedereen nodig hebben en dat iedereen daar aan mee kan helpen.
Risicodialoog
In 2018 en 2019 hebben alle gemeenten, waterschap en de provincie klimaatstresstesten uitgevoerd. Op 27 november 2019 heeft de regionale risicodialoog in Middelburg plaatsgevonden, waar veel kwetsbaarheden met betrekking tot klimaatverandering zijn besproken.
Droogte en hitte
Er is sprake van droogte als er gedurende langere tijd minder regen valt dan normaal in combinatie met grote verdamping. Dus als er meer water verdampt dan dat er bijkomt, ontstaat droogte