Geen zwerfafval op Schouwen-Duiveland

Zwerfafval is wereldwijd een groot probleem. Grote hoeveelheden afval komen terecht op straat en in de natuur, met alle desastreuze gevolgen van dien. Want wist je bijvoorbeeld dat het twintig jaar kan duren voordat een stuk kauwgom is afgebroken? Of dat plastic niet of nauwelijks afbreekt en enorm schadelijk is voor dieren?

De nadelige gevolgen voor de natuur en dieren zijn dus niet te overzien. Maar zwerfafval is ook slecht voor het ‘gezicht’ van ons eiland. Want, zeg nou zelf, een schoon Schouwen-Duiveland is een mooier visitekaartje voor onze gasten maar vooral een fijnere plek om te wonen.

Mooie initiatieven!

Helaas blijft zwerfafval een terugkerend probleem. Een probleem dat begint met gemakzucht en achteloosheid. Want hoe moeilijk kan het zijn om afval in een afvalbak te doen?

Gelukkig zijn er veel organisaties en mensen die zich inzetten om zwerfafval op Schouwen-Duiveland te bestrijden.

Ook Natuur en Milieu Educatie Schouwen-Duiveland (Nme) verzorgt in het kader van ‘Schoon Zeeland’ op verschillende activiteiten om zwerfafval te bestrijden. Deze activiteiten zijn vooral gericht op bewustwording, zoals creatieve workshops op basisscholen. Verder organiseert het Nme opruimacties in wijken, vaak ook in samenwerking met scholen.

In december 2019 werd een reeks van 4 pagina’s gepubliceerd in de Wereldregio over wat er op Schouwen-Duiveland allemaal gedaan wordt om zwerfafval te voorkomen of op te ruimen. Deze pagina’s zijn hier in te zien.

Wat doet de gemeente?

De gemeente is verantwoordelijk voor het schoon, veilig en leefbaar houden van de openbare ruimte. Als we verwachten dat mensen netjes met hun afval omgaan moeten wij er op onze beurt ervoor zorgen dat er genoeg afvalbakken zijn. Van de stranden, de sportvelden tot de parkeerplaatsen; wij zorgen ervoor dat je niet ver hoeft te lopen om je plastic flesje in de afvalbak te doen.

Ondanks dat veel mensen de weg naar de afvalbak weten te vinden, belandt er helaas nog veel afval op plekken waar het niet hoort. De gemeente is – samen met De Zuidhoek en de firma Prop – dan ook veel tijd kwijt aan het opruimen van zwerfafval. Naast het opruimen controleren onze handhavers ook op het dumpen van zwerfafval.

Zwerfafval kost geld

Het opruimen van en het handhaven op zwerfafval zijn taken waar we als gemeente steeds meer tijd aan besteden. Tijd en inzet dat geld kost. Geld waar u – als belastingbetalende inwoner – uiteindelijk voor opdraait. Geld dat we liever aan andere dingen besteden.

Wat kun jij doen?

De gemeente dankt iedereen die de strijd tegen zwerfafval – op wat voor manier dan ook – aangaat. Maar eigenlijk is het te gek voor woorden dat het überhaupt nodig is. Want afval hoort in de afvalbak. Punt.

Afval-estafette
Iedereen kan meedoen aan de afval-estafette. De afvalestafette is een reeks van opruimacties waarbij steeds het stokje wordt doorgegeven. Veel organisaties op Schouwen-Duiveland doen hieraan mee en houden hun eigen omgeving schoon. Ook meedoen met een opruimactie met het bedrijf, school, vereniging, stichting? Meld je dan aan voor de afvalestafette, meer informatie over aanmelden vind je in de flyer. De gemeente zorgt dat het benodigde opruimmateriaal wordt gebracht en samen met het opgehaalde afval weer wordt opgehaald.

Samen voor een schone buurt – wat kunt u doen?
Met kleine dingen kunt u al in actie komen tegen zwerfafval. Door iedere dag iets van de stoep te rapen of door eens mee te vegen bij een opschoonactie in de buurt. Of door de omgeving van het bedrijf, school of sportclub schoon te houden. Wanneer u een opruimactie wilt organiseren of een eigen gebiedje wilt schoonhouden, kijk eens op:  www.supportervanschoon.nl/schouwen-duiveland en meld u aan. Op de kaart kunt u goed zien wie waar actief is en wat er in de omgeving gebeurt, zo kunt zich gemakkelijk aansluiten bij een buurtgenoot en samen de strijd tegen het zwerfvuil aangaan.

Schouwen-Duiveland als schoonste gemeente van Nederland. Hoe mooi zou dat zijn?
En jij kunt ons daarbij helpen! Maak het verschil en gooi je afval in de afvalbak.

Samen houden we Schouwen-Duiveland schoon!