Afval

Omschrijving

Op Schouwen-Duiveland produceren we jaarlijks gemiddeld driehonderd kilo aan huishoudelijk restafval per huishouden. Volgens landelijke richtlijnen moet dit in 2020 teruggebracht zijn naar honderd kilo per huishouden. Daarom start de gemeente Schouwen-Duiveland vanaf 1 januari 2018 met ‘Afval scheiden loont’, een manier van afvalinzameling waarmee we onze inwoners willen stimuleren en helpen hun afval beter te scheiden.

Hoe werkt het?

In het restafval, dat u in de grijze rolemmer stopt of naar een ondergrondse container brengt, blijkt vaak nog veel afval te zitten dat opnieuw gebruikt kan worden. Daarnaast is het verwerken van restafval duur en erg belastend voor het milieu. Het minder vaak aanbieden van restafval (dus uw grijze rolemmer buiten zetten) zorgt voor minder kosten om afval te verwerken, is beter voor het milieu en het kan u zelfs geld opleveren.

Kortom: afval scheiden loont!

Vragen over afvalinzameling

Meer informatie over ‘Afval scheiden loont’ vindt u in deze folder.

Hebt u vragen of wilt u iets melden? Klik dan op de knop ‘Melding Servicelijn’ in het rechtermenu op deze pagina. Daar vindt u ook een overzicht van de meest gestelde vragen over ‘Afval scheiden loont’. U kunt de Servicelijn ook telefonisch bereiken op telefoonnummer (0111) 452 111. De Servicelijn is op maandag tot en met donderdag bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur en op vrijdag tot 16.00 uur.

Wat kost het?

Afvalstoffenheffing 2018

In 2018 betaalt u de volgende tarieven voor de inzameling van huishoudelijk afval. De tarieven bestaan uit een vast bedrag en een bedrag voor elke keer dat u uw grijze rolemmer laat legen of afval in een ondergrondse container stopt.

  • vast bedrag per jaar voor een één- of tweepersoons huishouden € 167,95
  • vast bedrag per jaar voor een drie- of meer persoons huishouden € 216,45
  • bedrag per keer dat de grijze rolemmer geleegd wordt € 4,74
  • bedrag per storting in een ondergrondse container € 1,19

Eenmalig voordeel

We houden bij hoe vaak u uw grijze rolemmer laat legen of u uw restafval in de ondergrondse container stopt. Omdat pas eind volgend jaar duidelijk is hoe vaak u dit tijdens het hele jaar gedaan hebt, betaalt u in 2018 alleen het vaste bedrag. De verrekening voor het aantal keer dat u in 2018 uw rolemmer laat legen, of u uw afval in de ondergrondse container stopt, ontvangt u pas in 2019. Met andere woorden; in 2018 betaalt u alleen het vaste tarief van € 167,95 (een of tweepersoons huishouden) of € 216,45 (drie of meer persoons huishouden). Dit is een eenmalig voordeel voor alle huishoudens op Schouwen-Duiveland.