Kermissen Renesse en Zierikzee gaan deze zomer definitief niet door

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat de kermissen in Renesse en Zierikzee deze zomer definitief niet doorgaan. Gezien de drukte op het eiland in het hoogseizoen vormt de kermis in zowel Zierikzee als Renesse een te groot besmettingsrisico.

<h1>Kermissen Renesse en Zierikzee gaan deze zomer definitief niet door</h1>

Evenementenverbod tot 1 september

Normaal gesproken zou de kermis neerstrijken van 23 tot en met 29 juli in Renesse, en in Zierikzee van 31 juli tot en met 6 augustus 2020. In eerste instantie waren evenementen tot 1 september 2020 niet toegestaan. Als gevolg van deze kabinetsmaatregel is de gemeente gestopt met de voorbereidingen.

Geen evenementen in juli en augustus

Op 24 juni sprak premier Rutte uit dat evenementen en kermissen, onder voorwaarden van de RIVM-basisregels, toch weer gehouden kunnen worden. Een kermis op Schouwen-Duiveland staat echter aangemerkt als een evenement dat regionaal moet worden afgestemd volgens de huidige afspraken binnen de Veiligheidsregio Zeeland.

Daarnaast worden vergunningaanvragen voor dit soort evenementen opnieuw per locatie beoordeeld in het licht van de huidige corona-situatie. Dit vraagt om een zorgvuldige afstemming met partners, hulpdiensten en omwonenden. De gemeente Schouwen-Duiveland hanteert daarom een afhandeltermijn van maximaal 8 weken. Dit betekent dat in juli en augustus geen grote evenementen zullen plaatsvinden.

Lastig besluit

Burgemeester van der Hoek: “Het besluit om de kermissen deze zomer definitief niet door te laten gaan is lastig maar helaas noodzakelijk. Het college heeft alle begrip voor de financiële nood waarin de kermisexploitanten verkeren, maar in de huidige situatie hebben we al alle beschikbare ruimte nodig. Om ons te kunnen bewegen, om voldoende veilige afstand tot anderen te houden en om vaste ondernemers voldoende exploitatiemogelijkheden te bieden voor hun terras. Als basisregel geldt onverkort dat we drukte met elkaar moeten vermijden. Het doorgaan van de kermissen zou leiden tot extra drukte op twee plaatsen waar het nu al zeer druk is. We zien dan ook helaas geen mogelijkheid om de kermissen door te laten gaan”.